Annons:

Inga barn på institution – positiv trend håller i sig

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) gläds åt att det går fortsatt bättre för Vimmerby kommun när det gäller placeringar av barn och unga utanför hemmet.

Inga barn på institution – positiv trend håller i sig

Länge var placeringar av barn och unga utanför hemmet ett jätteproblem för socialnämnden. Men i dagsläget är det inget problem längre. – Vi har inte haft någon placering på länge, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Under fyra års tid gjorde socialnämnden ett totalt underskott på över 100 miljoner kronor. 

Bokslutet för 2016 är inte klart – men det mesta talar för att det blir ett historiskt överskott, till största del tack vare pengar från Migrationsverket. 

– Vi har bara en förhoppning i det här läget, men vet inte just nu vad det blir, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Något som dock verkligen har vänt är den dystra trenden med placeringar av barn och unga på HVB-hem. 2013 hade kommunen 2 726 HVB-dygn och 2014 var det 1 417. Under hösten 2015 kunde dock Vimmerby kommun lämna glädjebeskedet att ingen var placerad på de dyra institutionshemmen. Så har det också fortsatt. 

– Det går jättebra när det gäller placeringar av barn på grund av de flyttas från familjen. Någon sådan placering har vi inte haft på länge, säger Eva Berglund.

Minskat över tid

Länge var det en stor orsak till de stora ekonomiska problemen för socialnämnden.

– Jag glömmer aldrig när vi slog ihop omsorgsnämnden med socialnämnden. Man trodde inte att det var sant, det bara vräkte in anmälningar och det var kaos överallt.

Även familjehemsplaceringar har över tid minskat ordentligt. 

– Vi är inte nere på noll, men det är klart bättre än för några år sedan. 

Förändringen tror nämndens ordförande beror på satsningarna på hemmaplanslösningar. 

– Vi har ett familjeteam som förstärkts och som också ger en annan stöttning till familjer med problem. Uppenbarligen har det fungerat och jag tror att om man kan stötta upp och hjälpa familjer på plats, så är det det bästa. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt