Annons:

DV LIVE: Följ viktiga presskonferensen här

Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) är två av de personer som finns med på dagens presskonferens. Foto: Simon Henriksson

DV LIVE: Följ viktiga presskonferensen här

Klockan 16.00 håller kommunen presskonferens. Där väntas flera viktiga besked komma och Dagens Vimmerby rapporterar live från hela presskonferensen.

Annons:

I morse avslöjade DV att kommunen bestämt sig för att gå vidare med att sälja den omdiskuterade Nybble-tomten till vårdjätten Aleris. Det är ett av beskeden som väntas komma på dagens presskonferens. Ett annat är att ett område i VOK-skogen erbjudits till det lokala vårdföretaget Lansen Omsorg, som också varit intresserat av Nybble-tomten. 

DV rapporterar live från presskonferensen och du följer den nedan. 

– Michael Leijonhud från Infrastrukturkansliet hade en jättebra genomgång om infrastrukturen om att vi i Kalmar län är grundlurade av Trafikverket och andra myndigheter. Vi kommer agera från Vimmerby kommun och jag trodde inte att det skulle vara såhär illa. Det är mycket som händer som inte är bra. Bland annat tagit många miljoner som var reserverade till länet som togs till Skåne i stället, säger Tomas Peterson (M). 

  • Peterson vill se tågstopp i Gullringen, Storebro och Målilla på Stångådalsbanan. 
  • Kommunen håller på att ta fram en ny hemsida och kommer inkludera medborgarna i arbetet.

*

Nu är det dags för markfrågorna: 

– Det går bra för näringslivet och Vimmerby växer. Vi behöver förskola, skola och bostäder och det är ett akut behov när det gäller förskola. Vi har tittat på olika möjligheter, men vi måste komma till skott, säger Tomas Peterson. 

Kommunen har gjort en kartläggning av var förskolebarnen bor som Sara Dolk nu presenterar. 

– Det bor inte så många barn i Kohagen och den norra delen som man kan tro. Vi har tittat på var de äldre bor för att se var generationsskiften kommer ske. Generationsskiftena har ännu inte skett i de norra delarna än. Med det som underlag har vi tittat på det område där barnen bor. 

Nu går Sara Dolk igenom var förskolorna ligger i Vimmerby stad. En ny förskola planeras att ligga i VOK-skogen. 

– Varit i kontakt med representanter i VOK så de vet om det, säger Lis-Astrid Andersson (S). 

DV: Hur reagerade dom? 

– Till en början var de överraskade, men sedan var de ganska positiva till det. VOK vill gärna komma i kontakt med framtida aktiva. Där har de sin rekryteringsbas. Det går också att kombinera detta med ridspår, säger Tomas Peterson (M). 

Kommunledningen kan tänka sig att bebygga stora delar av VOK-skogen. 

– Det är en central plats i Vimmerby och på 20 års sikt kan vi göra flera byggnationer där, säger Sara Dolk. 

Förhoppningen är att en förskola kan börja byggas 2018. 

– En detaljplan tar ungefär ett år att göra, men man kan dra igång en projektering under tiden.

– Centerpartiet står bakom denna placering eftersom det inte var möjligt att komma åt kyrkans mark. Vi behöver komma till skott med en förskola, men vi tänker inte att det behöver vara tio avdelningar. En del av de lösningar som vi behöver ta till tillfälligt kan blir permanenta. Vi är också många om att skogen får vara kvar, det är viktigt för barnen, säger Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Även Vänsterpartiet stöttade beslutet om tilltänkt placering för förskolan i kommunstyrelsens votering. 

– Vi tycker att det är väldigt roligt att Vimmerby växer och att vi har det här behovet, säger Lis-Astrid Andersson. 

– Vi öppnar för privata också, men kommer gå varsamt till. Blir det bostäder så kan det vara tio-femton år framåt innan vi styckar av området. Dialogen kommer vara viktig, vi vill ha så många som möjligt med oss, säger Peterson. 

Lansen Omsorg har erbjudits mark i VOK-skogen, som DV berättade tidigare i dag. 

Något detaljplaneuppdrag ges inte ännu. 

– Mer eller mindre behöver vi flytta på elljusspåren och då kanske det är lika bra att göra lite mer när vi ändå är igång. Vi behöver också byta ut hela systemet, för det är kvicksilverlampor där nu, säger Peterson. 

Det är bara det så kallade Värmeslingan (i folkmun 3,6:an) som berörs av planen på förskola, inte det kortare Elljusspåret (1,8 kilometer). 

DV: När kan en förskola vara klar? 

– Vi ska inte hasta fram, men jag tror att det kan ta ett år med detaljplanen och ett år med byggnationen. Förhoppningsvis våren 2019, säger Peterson. 

*

Nu är det dags för markanvisning vid Nybble som, vilket DV avslöjade i morse, kommer att erbjudas till Aleris. Marken de diskuterat om ligger på 8 500 kvadratmeter. 

– Vi anvisar en tomt till bolaget för att komma framåt och ger samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att ta fram ett avtal. Det finns också en stor kraftledning i området och det är många som inte vill ha en förskola där. Det är väldigt dyrt att gräva ned kraftledningen och det har vi bestämt oss för att inte göra i det här skedet, säger Peterson. 

I området ska det också planläggas för 20 bostadsplatser. Detaljplaneändringen har varit ute på samråd. Nu väntar man på resultatet av en arkeologisk undersökning. 

– Vi kan inte göra mer till vi har den rapporten. Planen ska ut för granskning och vi hoppas att den kan granskas under senvåren eller början av sommaren och därefter antas, säger Sara Dolk, stadsarkitekten. 

Peterson (M): 

– Vi är väldigt måna om att verksamheten kan fortsätta i Vimmerby. Vi har erbjudit ett antal möjligheter till Aleris och även ”omöjligheter” har varit på förslag, som exempelvis förorenade tomter. Aleris har ett akut behov och de har press på sig från Arbetsmiljöverket när det gäller deras lokaler. Vi har haft en dialog med de boende i Kohagen och det märks att man inte alls är glada åt ett sådant här förslag, men det går inte tillfredsställa alla. Vi har ett samhällsansvar och det är ett pussel som ska läggas. Vi måste ställa upp och göra något och det här tycker vi är ett bra förslag och är eniga i kommunstyrelsen. Det är också förankrat med alla partier i fullmäktige och alla har gett sitt samtycke utom Liberalerna.

Boende har meddelat att de tänker överklaga beslutet. 

– Man kan överklaga tre gånger, men vi bedömer inte att det är  sannolikt att man får prövning i Mark- och miljööverdomstolen. Det är inte bra för oss. Vi hoppas att man kan gräva ned stridsyxan och att vi kan göra något bra tillsammans. Vi kan hitta lösningar som är bra för alla. Det är olyckligt om vi drar på varandra advokatkostnader, men det är inte vi som väljer att göra det. Jag har förståelse för att man känner en oro. 

– Strandhagen är granne med en förskola och vad jag vet så har det aldrig hänt något, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

DV: Vad händer med fastigheterna som Aleris lämnar? 

– Vi är erbjudna att titta på fastigheterna. Det är väldigt intressanta tomter, men det är ett stort renoveringsbehov. Frågan är om det är rivning och nybyggnation som gäller i så fall. 

*

Fiberprojektet har slutanalyserats av Itsam. Kostnaden landade på 59 miljoner kronor. Kommunala IT-kostnaderna minskas med en miljoner per år på grund av det egna fibernätet. Efter kritik mot rapporten gick rapporten tillbaka till Itsam för att revideras. 

VEMAB tar över driften för fiberfrågan och kontakten med medborgarna när det gäller fiber. Även detta är kommunstyrelsen överens om. 

Kommunen har fått 3,5 miljon i stöd för att bygga fiber i området Sevede som ligger i norra delen av kommunen. 

– Det är en hel där som inte är fibrerat. Vi har inte möjlighet att själva gå in nu, utan vi överlämnar bidraget till fiberföreningen där nere. Itsam ska hjälpa till med upphandling så vi kommer igång. 

85 procent av hushållen i området var intresserat av fiber. 

*

En förstudie för att utreda förhållandena i Yxern har upphandlats. Det kommer kosta 212 000 kronor och kostnaden delas mellan Tekniska verken, Vimmerby kommun och Västerviks kommun. 

*

Nu avslutar vi liven. Mer kommer att finnas att läsa på DV inom kort. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt