Annons:

Vimarhems nya projekt försenas och fördyras:

Magnus Danlid (C) säger att Uven-projektet påverkas och försenas. Foto: Arkivbild

Vimarhems nya projekt försenas och fördyras: "Känsla av att vi ror det i hamn"

Det blev oppositionens budget som röstades igenom i Sveriges riksdag. Det får nu följder för Vimarhems projekt på Uven i centrala Vimmerby.
– Det var ingen fördel för projektet, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C).

Annons:

Det var i somras som Vimarhem tog beslut om sitt allra största projekt på ett decennium. 32 lägenheter skulle byggas på den centrala tomten Uven och kostnaden för projektet beräknades landa på runt 55 miljoner kronor.

Redan i våras stötte projektet på bekymmer, då ett flertal grannar överklagade detaljplanen. I sju månader vände och vred mark- och miljödomstolen i Växjö på överklagandena och i november kom beskedet att man gick helt på kommunens linje.

"Det har inte har framkommit några omständigheter som innebär att detaljplanebeslutet bör upphävas på formell grund”, skrev man bland annat i domen.

Nu har nästa problem poppat upp – och det kan låta något udda. Förra veckan röstades M-, KD- och SD-budgeten igenom i Sveriges riksdag. Budgeten innebär att ett bidrag Vimarhem räknat med försvinner.

Nu kan hela projektet både försenas och fördyras, men det ska inte äventyras, enligt Vimarhems ordförande Magnus Danlid.

– Den stora förändringen skedde när budgeten röstades igenom och hela bidraget togs bort. Det är tio miljoner kronor vi kalkylerat med och det är inte bra för vårt projekt kan jag säga. Man kan tycka vad man vill om budgeten, men just det här var ett bra anpassat förslag och inte minst för landsbygden. Det går att konstatera att det inte var fördelaktigt för projektet, säger han.

Vad innebär det för projektet?

– Vi har tittat på det den senaste veckan och i styrelsen har vi gett uppdrag åt tjänstepersonerna på Vimarhem att jobba efter det här och anpassa vissa delar. Det kan handla om att skala bort vissa saker som var tydliga för att få bidraget, som energikravet exempelvis. Då kan vi spara in i byggkostnad. Det innebär också att de tilltänkta ettorna försvinner och att vi får se över hyresnivån och marknadsanpassa den. Vi verkar i Vimmerby kommun ska vi dock komma ihåg.

Så budgeten som röstats igenom kan innebära högre hyra för den som ska bo där?

– I den budget som man kanske trodde skulle gå igenom fanns en begränsning för vad vi kunde ta ut i hyra. Vi kunde inte ta i extra för att höja standarden, så ser man det så kan man se det så. Vi har tagit höjd för tvätt- och diskmaskin i varje lägenhet och det är inte vanligt i våra bestånd sedan tidigare. Det kan motivera en viss högre hyresnivå än vad det statliga bidraget medgav, men vi ska komma ihåg att vi verkar i Vimmerby.

Blir försenat

Att det blir 32 lägenheter är inte heller sannolikt längre.

– Ett krav för bidraget var att det skulle vara tio procent ettor. Andra krav var att huset skulle vara energieffektivt, det skulle vara bergvärme och solel, och vissa lägenheter skulle erbjudas kommunen. Det fanns begränsningar på hyresnivån. Efterfrågan på tvåor och treor är större, så ett par ettor kan vi slå ihop. Det är också billigare att bygga tvåor eller treor så totalt sett kan vi få ned byggpriset en aning.

Styrelsens intention är fortsatt samma form och modell som upphandlats sedan tidigare med små justeringar. Vad det innebär för investeringen som helhet är ännu oklart.

– Det är det som tjänstepersonerna ska titta på. Vi var i startgroparna och planerade att lämna in beställning i december. Vi hade räknat med att det här skulle vara i hamn nu, men det här förändrar spelreglerna.

Hur mycket försening kan det handla om?

– Max två månader. Ambitionen är att vi i januari ska ha jobbat fram ett slutligt förslag och kunna lämna in bygglov och därefter göra beställningen. 

Finns det en risk att hela projektet äventyras?

– Jag har en känsla av att vi kan ro det i hamn, men vi tvingas göra vissa förändringar. Vi har följt spelreglerna hela tiden, men nu förändrades de över en natt. Då måste vi anpassa kostnaderna efter att stödet uteblir. Vi har idéer och ingångar och har gott hopp om att kunna bygga.

"Påtalat det"

Magnus Danlid säger att det inte ska bli mer än två månaders försening.

– Vi hoppas kunna ha det mesta hanterat innan jul och sedan kunna slipa på detaljerna. Det här är ett jätteroligt projekt, men det har också varit jobbigt med ny detaljplan, överklagande och det här. Vi är vana vid att det kan vara omständligt.

Centerpartisten är besviken över att bidraget är borta.

– Jag kan säga att jag har påtalat det här för de ansvariga riksdagsledamöterna för Centerpartiet. Jag bedömde det här som ett bra stöd och ett smörjmedel för kommunala bostadsbolag på landsbygden. Man kan tycka vad man vill om budgeten i sin helhet, men det var inte bra för projektet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt