Annons:

Hyresavtalet för konstgräset – så mycket ska klubbarna betala

I går fattade kommunstyrelsen beslut om årets hyrestaxor för Arena Ceos/Skobes Arena. Foto: Linus Johansson

Hyresavtalet för konstgräset – så mycket ska klubbarna betala

Hyresavtalet för Vimmerby IF har varit en omskriven och långdragen historia. Nu har kommunen fattat beslut om allmänna taxor för Arena Ceos. En bedömning av nyttjandet uppskattar årskostnaden för VIF till cirka 330 000 kronor.

Annons:

Det tog lång tid innan kommunen investerade för en ny huvudanläggning för Vimmerby IF. Det har också tagit lång tid för parterna att komma överens om ett hyresavtal.

Nu är man framme vid ett delmål. I går tog kommunstyrelsen beslut om en hyrestaxa för Ceos-området och den anläggning som kommunen kallar Arena Ceos och Vimmerby IF kallar för Skobes Arena. 

Så här blir de nya nivåerna för konstgräset:

  • Träningstaxa 300kr/tim
  • Matchtaxa 500kr/tim (priset börjar gälla så snart läktaren är i bruk)
  • Utomkommunala lag 800kr/tim

Och så här blir de nya nivåerna för naturgräset:

  • Naturgräset 40 kr/tim
  • Matchtaxa 40 kr/tim
  • Utomkommunala lag 140 kr/tim

Leder till ökat underskott

Förvaltningen har gjort en skuggbudget för 2017, som uppskattar att VIF:s hyreskostnad landar på 331 455 kronor. Totalt skulle kommunen ha intäkter på 460 000 kronor för verksamheten som bedrivs på fotbollsplanerna.

Kommunens kostnader för området bedöms hamna på 1,37 miljoner, vilket ger ett underskott på 900 000 kronor med de nya taxorna. I budgeten hade kommunen budgeterat med ett underskott på drygt 500 000 kronor.

Förvaltningen föreslog att pengarna skulle tas från kommunens förväntade resultat 2017 – men det sa kommunstyrelsen nej till i dag. I stället får förvaltningen i uppgift att hämta in pengarna på andra håll.

”Ett bra beslut”

Anläggningen kommer även i fortsättningen att skötas och drivas av kommunen. Hur bokningssystemet och bristen på omklädningsrum ska fungera ska förvaltningen återkomma till.

– Det här är ett bra beslut som gör att vi kommer vidare med en taxa för 2017. Vi har kommunicerat taxorna med Vimmerby IF och de har sagt att det är okej, säger Peter Högberg som arbetat med frågan för kommunstyrelsens räkning.

Varför har det tagit så lång tid att komma fram till det här?

– Det har varit mycket komplicerade frågor med markdelar och Vimmerby IF har velat väva in lite integrationsfrågor. Vi har dessutom diskuterat gräsplanernas dåliga kvalité och problemet är bevattningsfrågan. Det var vattenbrist ifjol och det kommer troligen inte finnas mer vatten i sommar. Där har gatuchefen Andreas Horste fått i uppdrag att titta på en långsiktig lösning. Vi vill avvakta det arbetet innan vi skriver ett längre avtal med Vimmerby IF.

Vad händer med fakturorna?

För 2015 har Vimmerby IF och kommunen fakturerat varandra. Kommunen skickade två fakturor till klubben; den ena på 100 000 kronor och den andra på 177 525 kronor. Vimmerby IF betalade den senare, bestred den första – och skickade själva en faktura till kommunen på 172 500 kronor för städning och lokalvård.

Enligt uppgift till DV kommer fakturorna att kvittas, men det beskedet vill inte Högberg ge.

– Det kommer diskuteras på torsdag.

Ska fakturorna kvittas med varandra?

– Vi har resonerat med varandra, men inte låst fast oss. Vi ska föra samtal med Vimmerby IF på torsdag.

Har VIF betalat hyra för 2016?

– Jag har inte hela bilden för 2016, det måste jag erkänna. Vi ska diskutera helheten på torsdag. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt