Annons:

Klart: Folkomröstning om skolorna den 21 februari

Ett enigt fullmäktige röstade för folkomröstning om skolorna och förskolan. Foto: Jakob Karlsson

Klart: Folkomröstning om skolorna den 21 februari

Nu finns det ingen återvändo. Alldeles nyss klubbade ett enigt fullmäktige igenom att en folkomröstning ska hållas i Vimmerby i februari 2016.

Annons:

Den rekordheta frågan om skolornas vara eller icke vara leder till en i Vimmerby kommuns historia helt unik folkomröstning. Den 21 februari kommer invånarna i kommunen få möjlighet att gå till valurnorna för att säga sitt om Pelarne förskolas, Brännebro skolas och Djursdala skolas vara eller icke vara.

Efter en långdragen process röstade ett enigt fullmäktige alldeles nyss igenom folkomröstningen.

Någon fråga är dock ännu inte formulerad – och majoriteten väntas presentera sin formulering inom kort.

”Ska inte fatta beslut innan omröstningen”

Trots enigheten i fullmäktige blev det viss debatt i frågan. Pia Young (V) föreslog att kommunen skulle skjuta fram beslut om nedläggningarna fram tills folkomröstningen är genomförd.

Redan när rambudgeten klubbades i juni innehöll den en formulering om att skolorna i Djursdala och Gullringen samt förskolan i Pelarne kommer att läggas ned om rambudgeten verkställs.

– Ska folkomröstningen ha kraft kan man inte ta beslut om nedläggning innan. Då känner inte medborgarna att deras röst får en mening. Är beslutet redan fattat blir medborgarnas sug att gå och rösta förmodligen inte lika stort. Det är inte schysst mot medborgarna som kämpar, sa Pia Young från talarstolen.

Helen Nilsson (S) sa att det inte finns tid att vänta med budgetbeslutet. Omröstningen för tilläggsyrkandet slutade med avslag efter att majoriteten vunnit med 28-17. En person, moderaten Inge Teodorsson, avstod omröstningen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt