Annons:

Vimarhem kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling

Vimarhem, där Jan Erixon är vd och Michael Svensson (S) styrelseordförande, kan ha brutit mot upphandlingslagstiftningen. Foto: Simon Henriksson

Vimarhem kan ha brutit mot lagen om offentlig upphandling

Vimarhem lät Vimmerby Tidning producera en tidning om företaget – utan att upphandla tjänsten. Enligt upphandlingschefen Leif Johansson kan förfarandet ha varit ett brott mot upphandlingslagstiftningen.
– Vi har kunnat klarlägga att det kan ha varit så att det här skulle upphandlas, säger han.

Annons:

För en dryg månad sedan gav Vimarhem ut en tidning om företaget. Tidningen producerades av Swepress Media, som även ger ut Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning. Vimarhem har inte gett något annat företag möjlighet att utföra tjänsten. Det kommunala bostadsbolaget betalade inget för produktionen, men i gengäld tillföll annonsintäkterna enbart Swepress Media.

Enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) har offentlig verksamhet dokumentationsplikt för konsumtion av en vara eller en tjänst som kostar minst 100 000 kronor. Konkurrensverket rekomenderar att dokumentationen bland annat ska innehålla information "om och hur konkurrensen togs tillvara", "vilka leverantörer som tillfrågades och hur många som lämnade anbud" och "det viktigaste skälet till tilldelningen". 

I det här fallet fick bara Vimmerby Tidning frågan från Vimarhem och det finns, enligt firmans vd Jan Erixon, inget skriftligt avtal mellan parterna. 

"Inte helt glasklart"

Vad säger då lagen om offentlig verksamhet låter ett privat företag utföra en kostnadsfri tjänst som det privata företaget tjänar pengar på?

Svaret tycks inte vara givet.

– Rättsläget är inte helt kristallklart. Vissa säger att det är en tjänstekoncession, vissa säger att det inte är helt klockrent och är osäkra på om det ska klassificeras som en tjänstekoncession. Vi har sagt som så att vi från och med nu alltid kommer att annonsera och begära in anbud om liknande saker uppstår igen. Vimarhem vill göra rätt och ta det säkra före det osäkra, det är jag glad för, säger Leif Johansson, chef för Inköpscentralen där Vimmerby kommun ingår.

Kan ha varit värd 200 000

Bedömare som DV pratat med anser att värdet för produkten ligger på mellan 110 000 och 200 000 kronor. Det är över gränsen för när ett inköp ska dokumenteras enligt lagen. 

– Nivån för värdet av en tjänst går vid 100 000 kronor enligt lagen, då ska man annonsera och begära in offerter från fler än en. Det är inte nivån på den här tjänsten som juristerna är oense om utan det handlar om reklamintäkter i ett andra led. Vissa säger att det ska upphandlas, vissa att det är osäkert och vissa att det inte ska upphandlas. Hade Vimarhem betalat för tidningen hade det inte varit något snack. Nu gör Vimmerby Tidning ett jobb själv för att få in pengarna.

Anser du att Vimarhem borde ha kollat upp detta innan de beställde tjänsten?

– Det kan jag inte säga. Vi hade inte kopplat in jurister i det här om vi hade varit säkra. Nu har vi gått på djupet och kunnat klarlägga att det kan ha varit så att det här skulle upphandlas. Vimarhem ska framöver ta det säkra före det osäkra när det finns tvivel och det tycker jag är hedersamt. Nästa gång kommer det begäras in anbud, säger Johansson.

Hur Vimarhems vd Jan Erixon ser på processen kan du läsa om här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt