Annons:

Erixon: ”Det var ingen stor grej för oss”

Vimarhems vd Jan Erixon hade ingen tanke på att uppgörelsen med Swepress Media skulle kunna vara i strid med lagen. Foto: Simon Henriksson

Erixon: ”Det var ingen stor grej för oss”

Vimarhem kan ha brutit mot upphandlingsreglerna när man lät Swepress Media producera en tidning om det kommunala bostadsbolaget. Enligt Jan Erixon tänkte inte företaget på att tjänsten eventuellt skulle ha upphandlats.
– Med den kunskapen som tillförts nu så hade vi handlat upp det, men det är ingen stor grej, säger han.

Annons:

För alla varor och tjänster över 100 000 kronor som offentlig verksamhet köper krävs dokumentationsplikt som visar hur man tagit tillvara på konkurrensen. För en tid sedan lät Vimarhem Swepress, som bland annat ger ut Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning, producera en tidning om det kommunala bostadsbolaget. 

Vimarhem betalade inte en krona för tjänsten, men i gengäld fick Swepress ensamrätt på annonsintäkterna. 

Tjänsten erbjöds inte till något annat företag och det finns inte heller något skriftligt avtal mellan parterna. Bedömare som DV pratat med tror att värdet på tidningen ligger mellan 110 000 och 200 000 kronor. 

– Vi betalade ingenting, men man ska beräkna något värde av det här. Det var en gratistidning. Jag förstår att det är annonser som de tjänar på, men det var inget vi tänkte på. Det var ingen stor grej, säger Jan Erixon. 

Är det inte en stor grej för er att följa lagen?

– Självklart vill vi göra det, men vi tänkte inte på det.

Anser du att ni borde tänkt på det i efterhand?

– Det jag säger är att om frågan dyker upp igen skulle vi ha gjort annorlunda. Dyker samma fråga upp igen så ringer jag till upphandlaren och hör hur det här är. Upphandling är inte vår kompetens. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt