Annons:

  • Här är S tio viktigaste vallöften – kan inte sätta en prislapp

    Socialdemokraternas toppnamn inför valet presenterade partiets tio viktigaste vallöften. Foto: Simon Henriksson

  • Här är S tio viktigaste vallöften – kan inte sätta en prislapp

    Kommunalrådskandidaten Helen Nilsson.

Här är S tio viktigaste vallöften – kan inte sätta en prislapp

Socialdemokraterna startade sin valrörelse genom att presentera ett valmanifest med tio vallöften utan inbördes ordning. Alla är genomförbara nästa mandatperiod menar partiet – men man kan inte sätta en prislapp för satsningarna.
– Det går inte, det kan jag lova dig, säger Eva Berglund (S).

Annons:

Med 38 dagar kvar till den stora valdagen presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest i Vimmerby. Det består av tio viktiga vallöften som partiet vill få förtroende att driva igenom. 

Bland dessa punkter, samtliga kan ni se här nedan, finns arbetsskor till vård- och omsorgspersonal, gratis skolfrukost på högstadiet, sommarlovskort till ungdomar och bättre villkor för personalen inom omsorgen.

– Det här är vad vi anser är viktigast att fokusera på, säger kommunalrådskandidaten Helen Nilsson (S). 

Med mer att säga till om nästa mandatperiod – hur många av de här punkterna är realistiska att genomföra under mandatperioden? 

– Alla är realistiska. Vi har ett antal år på oss och jag ser inget som är orealistiskt med det här. 

Kan ni sätta en prislapp på de här tio viktigaste vallöftena?

– Nej, det går inte. Det vore jättebra, men det går inte. Det kan jag lova, säger Eva Berglund. 

Inte fokuserat på pengarna

Enligt Daniel Nestor har man valt att inte fokusera på pengarna i det här läget.

– Vi vill förvalta pengarna och skattemedlen på bästa sätt. Det handlar om vad vi ska prioritera och grundar sig i alla beslut. Vi vill öka medborgarinflytandet, öka miljö- och klimatarbetet och förbättra arbetsmiljön. 

Vad kan få stå åt sidan eller omprioriteras för att det här ska bli verklighet?

– Behöver man omprioritera? Jag tror inte det. Det handlar om att satsa på rätt saker och våga göra investeringar först, för att sedan få tilbaka pengarna. Mer långsiktigt tänk behövs, menar Camilla Stridh. 

Helen Nilsson förklarade att Socialdemokraterna åter prioriterar välfärden före skattesänkningar.

– Det är vi fortsatt tydliga med. Vi menar allvar med en god välfärd till alla medborgare och inte bara ett fåtal. Därför tror vi inte på skattesänkningar. Man måste göra bra saker och att få ned sjukskrivningstalen är en sådan sak. Man kan inte hålla på och tycka saker, men inte göra något åt det. Vi kommer lägga förslag på förbättringar som utgår från forskningen och beprövade erfarenheter. Just nu är det lite hopkok av allting i den här kommunen. 

Vill få ned sjuktalen rejält

Partiets vallöften presenteras utan inbördes ordning, men det är tydligt att arbetsskor till vård- och omsorgspersonal är en viktig fråga för Socialdemokraterna.

– Det har vi haft uppe tidigare under budgetarbetet. Vi tror att arbetsskor skulle kunna sänka sjuktalen bland vård- och omsorgspersonal. Vi kommer driva den frågan vidare gemensamt med de fackliga organisationer. Så fort vi får möjlighet vill vi driva igenom det. Det handlar också om att titta på forskningen gällande schemaläggning och hur viktig den här. Vi kan spara in på sjuktalen, säger Eva Berglund.

Hur mycket skulle arbetsskor kunna sänka sjuktalen?

– Det är flera parametrar som scheman, arbetsmiljö, arbetsskor, grundbemanning och grundlön. Då tror vi att vi kan sänka sjuktalen ganska rejält. Vi hade med det i budgeten redan i år och trodde att det skulle ge pengar över. Vinner vi valet sätter vi stort fokus på det, säger Helen Nilsson. 

Med en tredjedel tror kommunalrådskandidaten att sjuktalen kan sjunka.

– Vi ligger alldeles för högt och varje procent ger miljoner. Sjuklönekostnaden är 37 miljoner per år. Vi kan aldrig utradera sjuktalen helt, men börjar man plocka procent finns det pengar över till viktiga satsningar, säger Eva Berglund.

Vill bli 17 000 invånare

Partiets målsättning, som kan tyckas totalt orimlig, om att Vimmerby ska nå 17 000 invånare står fast. Vid årsskiftet hade Vimmerby 15 578 invånare. 

– Vi vill skapa tillgänglighet för dem på landsbygden. Hela kommunen är en landsbygdskommun och vi vill visa upp att Vimmerby är en härlig kommun att bo i, där det finns jättebra förutsättningar. Pandemin har visat att fler och fler kan jobba hemifrån och Vimmerby har otroliga möjligheter att växa som kommun. Vi vill dit och måste ha den intentionen, säger Daniel Nestor. 

Ett av partiets vallöften är därför en medborgarbudget på 250 000 kronor per år.

– Det är något som bland annat Nässjö kommun har jobbat med. Det går till så att man sätter av en pott pengar och väljer ut några orter varje gång. De som bor i den delen får sedan skicka in förslag på vad man vill göra och sedan får de som bor där rösta. Förslag skickas in och sedan sållas det. Det kan vara allt från en till fem åtgärder. Ser man att det fungerar kanske man kan avsätta mer pengar på sikt. Det här är en förlängning av arbetet kring Allas Vimmerby.

Socialdemokraterna vill också bli en föregångskommun när det gäller klimatomställningen.

– Vi vet att det finns duktiga kommuner runt omkring oss. Kalmar är ett sådant exempel. Då kan det handla om att bjuda in dem, för en dialog är en bra början. Det handlar också om att ha folk som jobbar med frågorna. Det gäller att ligga i framkant och jobba med det inom alla områden och verksamheter, säger Helen Nilsson.

– Det måste genomsyra alla nämnder och inte bara miljö- och bygg, utan också socialtjänsten, barn- och utbildning och vår utvecklingsavdelning, säger Kenneth Björklund.

Vill öka igen

Socialdemokraterna gjorde, efter samarbetet med Moderaterna och förslaget om att lägga ned skolor, ett katastrofval 2018. 

– Vi vill öka. Vi går till val själva och vill ha ett stort förtroende. Ökar vi tillräckligt kan vi ta över. Det är orealistiskt att tro att något parti ska få över 50 procent, men är det något parti så är det vi. Vi tappade stort i förra valet och har en stor förhoppning om att öka, åtminstone tillbaka till våra gamla siffror, säger Daniel Nestor, Helen Nilsson och Eva Berglund.

Efter presentationen fortsatte Socialdemokraterna med att knacka dörr i kommunen.

Fakta

S tio viktigaste vallöften:

1) Arbetsskor till vård- och omsorgspersonal.

2) Gratis skolfrukost för elever i årskurs 7-9.

3) Medborgarbudget på 250 000 kronor per år. Medborgarbudget är ett sätt att involvera medborgare i beslut om hur kommunens resurser ska användas. Det betyder att du är med och lämnar förslag och röstar.

4) Knyta ihop kommunen med fler och bättre cykelvägar.

5) Bli en föregångskommun när det gäller klimatomställningen.

6) Sommarlovskort till ungdomar.

7) Kommunalt service-/samhällspaket för mindre orter kopplat till mötesplatser.

8) Utveckla prova på-verksamhet av idrott och kultur för ungdomar. 

9) Bättre villkor för personalen inom omsorgen, bland annat lön och schemaläggning.

10) Nya företags- och bostadsområden i kommunen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt