Annons:

EoN chockhöjer elnätspriset – tusentals kunder berörs

EoN höjer elnätspriset med tio procent för andra året i rad. Foto: Pixabay

EoN chockhöjer elnätspriset – tusentals kunder berörs

För andra året i rad höjer EoN elnätspriset med cirka tio procent. Det avslöjar Dagens Industri i dag. Beslutet berör tusentals kunder i Vimmerby kommun.

Annons:

Cirka 4 800 elnätskunder är anslutna till VEMAB:s elnät. Resten, främst hushåll i kransorter och på landsbygden, är anslutna till EoN. De får nu en rejält höjd avgift för andra året i rad.

Eon höjer priset med cirka tio procent. Enligt DI drabbas en miljon kunder. För en normal villakund, med förbrukning på 20 000 kilowattimmar om året, stiger avgiften med cirka en tusenlapp om året. För lägenhetsinnehavare innebär det i genomsnitt ett påslag på 240 kronor.

Skälet till höjningen beror på stora investeringar.

– Vi investerar 9,7 miljarder kronor fram till 2019. Bland annat handlar det om att vädersäkra våra elnät i skogsbygd, säger Johan Aspegren, kommunikationschef Eon Elnät, till DI.

Påverkar VEMAB också

Beslutet påverkar dock även VEMAB-kunderna som meddelat att deras elnätspris höjs med mellan fem-sju procent i år. Ifjol höjde VEMAB med 9,16 procent.

– Vår höjning i lokalnäten föranleddes av Eons grundavgiftshöjning i regionnäten. Så tror jag det är för många nätbolag. Vi har monopol på lokalnäten, men regionnätsägaren sätter tariffer på deras nätreglering. På så sätt är priset opåverkbart för oss också, sa VEMAB:s vd Torbjörn Swahn tidigare i år

Elnätspriset har stigit kraftigt under de senaste åren. Ifjol höjdes det med i genomsnitt 7,5 procent, enligt Nils Holgersson-gruppen.

Fakta

Elnätsavgifter

Elnäten drivs som lokala monopol och marknaden bevakas av Energimarknadsinspektionen, som bestämmer hur stora avgifter företagen får ut. Nivån har varit föremål för flera domstolsprocesser under de senaste åren.

2015 förlorade EI i domstol mot ungefär 100 elnätsföretag som överklagat EI:s beslut om hur mycket företagen fick ta ut av sina kunder under åren 2012-2015. Elnätsföretagen ville höja avgifterna betydligt mer än EI. Domstolen gav elnätsföretagen rätt och beviljade företagen att ta ut intäkter som var 36 miljarder kronor mer än Ei först tillåtit.

Källa: Energimarknadsinspektionen

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt