Annons:

Käll (C) om fördelningen:

Jacob Käll (C) tycker att fördelningen mellan S, C och V är rimlig. Foto: Simon Henriksson

Käll (C) om fördelningen: "Vi vill vara med och påverka"

Centerpartiet blir mer representerade än mandatfördelningen motiverar. Det visar den uppgörelse kring de tunga posterna som det rödgröna styret presenterade på torsdagen.
– Vi vill vara med och påverka, så vi är nöjda, säger Jacob Käll (C), som blir vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Trots att Centerpartiet är klart mindre än Socialdemokraterna i det nya majoritetssamarbetet får partiet hela fyra ordförandeposter. Det rör sig om ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden, Vimarhem, valnämnden och kommunfullmäktiges demokratiberedning. Sedan tidigare är det klart att Leif Larsson (C) blir ordförande i kommunfullmäktige. 

– Vi är nöjda med fördelningen. Vi vill vara med och både påverka och bidra. Man önskar alltid fler mandat och det är fär att kunna påverka. Nu får vi större påverkansmöjligheter än vi hade mandat, säger Jacob Käll (C), som kommer bli vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Det nuvarande kommunalrådet tycker dock inte att det är omotiverat.

– Det finns en poäng i att man får hyggligt jämbördiga positioner när man är tre partier som samarbetar. Det har vi kommit överens om för att det ska hålla på sikt. 

"Mest formalia"

Jacob Käll har varit heltidspolitiker i flera år. Som vice ordförande i kommunstyrelsen kommer han upp i 68 procents tjänstgöringsgrad.

– Det är rätt så rejält ändå, även om det inte är heltid. Sedan är jag lite osäker på vad det blir mer. Det kan bli andra uppdrag. Det finns ett antal organisationer där det ska tillsättas platser och en del är givna för KSO och en del är det inte. Det kommer vi i samråd i majoriteten föreslå och det är inte helt klart ännu. 

Under den gångna mandatperioden hade Vimmerby kommun i princip tre kommunalråd.

– Vi kallade oss inte för kommunalråd alla tre och Marie Nicholson hade inte riktigt heltid. Det var någonstans kring 80 procent. Formellt sett kan man ju kalla sig för kommunalråd om man har 40 procent i fast uppdrag. Vi pratade om mig som kommunalråd förra mandatperioden, även om formellt sett flera kunde kalla sig det. Men det där är mest formalia. En del kommuner har väldigt många kommunalråd. Jag tycker inte det blir så stor skillnad nu. 

Hur känner du inför det här?

– Jag tycker att det känns bra. Det är kloka människor här också och vi är rätt så lika. I en kommun handlar det mer om att vara pragmatisk än ideologisk.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt