Annons:

Slutuppgörelsen med Rumskulla Fiber klar – oppositionen deltog inte

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) och hans kommunstyrelse biföll Rumskulla fibers krav till hälften. Foto: Jakob Karlsson

Slutuppgörelsen med Rumskulla Fiber klar – oppositionen deltog inte

Upprördheten i Rumskulla Fiber var stor sedan det visat sig att man inte får de 600 000 kronor som man upplever att kommunen lovat. I stället får man nöja sig med 300 000 kronor. Kommunstyrelsen tog det definitiva beslutet i går.
– Vi vill visa vår goda vilja, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Ersättningen ligger på 300 000 kronor plus moms. Rumskulla fiber menar att det saknas 556 000 kronor i enlighet med muntliga överenskommelser som gjorts flera år tillbaka. Några skiftliga beslut finns dock inte.

Dagens Vimmerby har berättat om soppan i flera artiklar sedan tidigare. Förra veckan tog kommunstyrelsen ett definitivt beslut om en ersättning på 300 000 kronor. Itsams tjänstemän menar att det inte finns något oreglerat belopp mellan parterna – men majoriteten ger ändå 300 000 kronor.

– Det har varit tvistigt och det finns inga skriftliga överenskommelser. Rumskulla har hävdat att man ska ha 600 000 och från Itsam säger man att de fått vad de ska ha. Nu har vi kommit överens om halva summan, säger Tomas Peterson (M). 

"Kunde acceptera detta"

Konflikten uppstod efter att kommunen infört akut investeringsstopp och lagt fiberprojektet i träda. Centerpartiet valde att inte delta i beslutet eftersom det saknades specifikation. Peter Fjällgård (V) deltog inte eftersom han ansågs jävig.

– Rumskulla ville ha mer, men kunna acceptera detta. Vi ville visa lite god vilja.

Vem bär ansvaret för att det saknas skriftliga avtal?

– Det tycker jag var en fråga för Itsam, de har haft de operativa frågorna. Men det tjänar inte riktigt till att re i gammalt.

Från den 1 juli läggs hela fiberprojektet över på VEMAB.

– De kommer samtala med medborgare, med oss och med Itsam om fiber och se över där det finns fortsatta möjligheter att enkelt gräva fiber, säger Helen Nilsson (S). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt