Annons:

Betalade av mest på sina skulder av länets kommuner – har fortfarande störst skuld

Trots att Vimmerby kommun betalade av mest på sina skulder av samtliga länets kommuner är låneskulden per invånare fortfarande högst här.

Betalade av mest på sina skulder av länets kommuner – har fortfarande störst skuld

Vimmerby kommun amorterade mest av samtliga kommuner i länet under 2016. Ändå är låneskulden per invånare fortfarande högst.
94 963 kronor var kommunkoncernens skuld per invånare vid årsskiftet.

Annons:

Det är P4 Kalmar som har tittat på närmare på skulderna i Kalmar läns tolv kommuner. 

Och trots att Vimmerby kommun betalade av mest på sina lån under 2016 har kommunen fortfarande högst låneskuld per invånare i hela länet. 

När 2015 blev 2016 var låneskulden per invånare 106 000 kronor, vilket var bland de högsta skulderna per invånare i hela Sverige. Under fjolåret amorterade Vimmerby 164,6 miljoner kronor – mest av alla kommuner i länet. 

– Det var en medveten strategi när vi höjde skatten, då fick vi 15 nya miljoner in till kommunen och då sa vi att det ska vi betala av våra höga lån med. Och det har vi gjort, plus mer, säger Helen Nilsson (S) till radion. 

Flera kommuner ökade sina skulder

När 2015 tog slut var kommkuncernens totala skuld uppe i 1,64 miljarder kronor. Bara Kalmar och Västervik hade större lån. 

Under 2016 var det bara Vimmerby, Kalmar, Oskarshamn och Hultsfred som minskade sina skulder. 

Åtta kommuner ökade sina skulder och mest ökade Nybro. Deras skulder ökade med 143,7 miljoner kronor och har numera mer långfristiga skulder än Vimmerby. 

Kommunalrådet Helen Nilsson säger att kommunen ska fortsätta att försöka betala av så mycket kan för att ha utrymme för nya lån i framtiden. 

– Vi använder de pengar vi har för att betala av resten på skulden. Men det är klart att kommer det en stor investering på 200 miljoner kronor, så måste vi ta lån igen, så ser det ut. 

Vimmerby har 14 000 kornor mer i skuld per invånare än tvåan på den mindre smickrande listan, Nybro, efter 2016.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt