Annons:

KD vill införa äldreboendegaranti – trots lagmotstånd

Kristdemokraterna med Gudrun Brunegård i spetsen vill införa äldreboendegaranti i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

KD vill införa äldreboendegaranti – trots lagmotstånd

2016 lade Kristdemokraterna en motion om att införa äldreboendegaranti – men motionen stoppades med hänsyn till ett beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen. Nu gör partiet ett nytt försök med en liknande motion.

Annons:

Nationellt har KD under drivit frågan om att införa äldreboendegaranti från och med 85 års ålder. Det har ännu inte lyckats nå framgång i riksdagen. Nu gör partiet lokalt ett försök genom en nyinlämnad motion till kommunfullmäktige.

Samma försök gjorde KD ifjol, men då avslogs motionen med hänsyn till ett beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Attsatsen i den nya motionen lyder så här:

”att uppdra åt kommunstyrelsen att klarlägga vad som inom nuvarande lagstiftning är möjligt att göra för att vår kommun ska kunna gå före och erbjuda en äldreboendegaranti, alternativt ta kontakter med SKL och socialdepartement för att försöka få till stånd de regeländringar som behövs.”

Orsak till ensamhet

Kristdemokraterna menar att en garanti skulle öka tryggheten för de äldre.

”Ensamheten och den sociala isoleringen som många äldre upplever är sannolikt en av grundorsakerna till den ökande psykiska ohälsan hos äldre”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

En garanti innebär att de äldre inte är beroende av ett beslut från socialförvaltningen för att få en plats på ett äldreboende.

”Vårt förslag om en äldreboendegaranti innebär att beslutet att flytta till ett särskilt boende, trygghetsboende eller äldreboende helt ska vara den enskildes. Inget ”förmynderi” där man riskerar att nonchalera den äldres upplevelser och behov. Kommunens ansvar är att se till att det finns platser och olika boendealternativ med olika servicenivåer.”

Vill bryta isoleringen

Kristdemokraterna vill också att kommunen tar fram fler bostäder till äldre.

”Vi kristdemokrater har i många år talat om att det skulle behövas exempelvis en huskropp till i anslutning till Granen, där det redan finns restaurang och lokaler för sociala aktiviteter. Det skulle bidra till att bryta många äldres isolering. I nuläget behöver man stå i kö i flera år för att få en lägenhet på Granen. Det visar på hur stor efterfrågan är på den typen av boende.”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt