Annons:

Centerpartiet laddar för kyrkovalet:

Centerpartiets Anders Åkesson, Conny Tyrberg, Magnus Ek och Ingela Nilsson Nachtweij laddar inför kyrkovalet. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet laddar för kyrkovalet: "Extra viktigt när SD satsar"

På söndag får medlemmarna i Svenska kyrkan gå och rösta. Den här gången är kyrkovalet extra viktigt, menar Centerpartiets Magnus Ek och Conny Tyrberg.
– Kyrkovalet är alltid viktigt, men värderingar som vi omfattats av sedan lång tid tillbaka börjar bli ifrågasatta, säger Magnus Ek, förstanamn till kyrkomötet från Linköpings stift.

Annons:

Vid det senaste kyrkovalet, 2013, röstade 12,8 procent av Svenska kyrkans medlemmar. Att valdeltagandet kan bli högre på söndag är inte osannolikt – främst med tanke på att Sverigedemokraterna mobiliserar rejält. 

Centerpartiet hoppas därför att det ska bli fokus på kyrkovalet. 

– Det här ett värderingsval och ett avgörande val för vilken typ av kyrka Svenska kyrkan ska vara i framtiden. Ska den fortsätta som församlingskyrka och stiftskyrka, där det lokala är grunden eller ska den utvecklas till något som är mer centralt styrt? Vi vill att det ska fortsätta som det är, det är viktigt för oss med en kyrka som finns i hela landet, en värderingskyrka som är solidarisk och som bygger på alla människors lika rätt och värde, säger Magnus Ek (C) och Conny Tyrberg (C), toppkandidater till kyrkomötet. 

SD, som fick 5,97 procent av rösterna i förra valet, har gått ut hårt för att få sina väljare att rösta. 

– Det är en konfliktdimension som kommit i och med att de storsatsar. De ifrågasätter helt andra delar. De ifrågasätter om vi ska ha ett så stort ekumeniskt engagemang mot andra kyrkor och trosriktningar som vi har i dag. Ska vi ha en diakoni som ser ut som den gör, där kyrkan lyfter upp de svaga i samhället och hjälper alla dem som har kommit hit, säger Magnus Ek.

Är valet extra viktigt av den anledningen?

– Kyrkovalet är alltid viktigt, men ja. Det handlar om kyrkans utveckling och det är värderingar som vi omfattats av sedan lång tid tillbaka som börjar bli ifrågasatta. 

Öppen kyrka

Conny Tyrberg säger att Centerpartiet vill ha en öppen folkkyrka i hela landet.

– Vi vill att kyrkan ska vara öppen för alla. Kyrkan har 6 miljoner medlemmar och de ska få vara med och säga sitt, kyrkan ska vara öppen för den som är svag och den som är stark. Kyrkan ska vara en öppen famn i en otrygg värld, säger han.

Magnus Ek, som kommer från Gryt utanför Valdemarsvik, menar att kyrkan ofta spelar en större roll än vad människor kanske inser. 

– Där jag kommer från såg kyrkan till att det fanns kyrkokörer, kyrkans barntimmar, ungdomsverksamhet, det var samlingsplatsen på julafton. Många orter, inte minst här i Linköpings stift, skulle bli svagare utan kyrkan. Många tänker nog inte på att de är så kyrkliga som de är. Man kommer i kontakt med kyrkan ständigt och den är närvarande i lokalsamhället. Kyrkan finns där i de gladaste och mörkaste stunderna i livet, vid högtider och vid förluster. Däremellan tänker man nog inte på vad kyrkan gör i samhället. 

Tre till kyrkomötet?

I kyrkovalet går det att rösta lokalt, i ens församling, och till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. 

– Många tänker nog inte på att det kommer ett val där man kan göra sin röst hörd. Vissa vet nog inte skillnaden. Det finns en hel del att göra kring det och det vi försöker göra är att prata om kyrkopolitik och om kyrkovalet.

Vad har ni för mål i valet?

– Drömmen är att få med oss en kollega till i kyrkomötet, det hade varit härligt. Jag tycker att vi har förutsättningar för det, men det är väljarna som har ordet, säger Magnus Ek. 

Satsa på verksamheterna

Centerpartiet vill satsa på verksamheterna inom kyrkan. 

– Det kan betyda att vi får släppa en del byggnader. Vi måste minska de fasta kostnaderna, så att vi får mer pengar över till barnverksamhet exempelvis, säger Conny Tyrberg och fortsätter: 

– Det är viktigt att kyrkorna finns kvar, att det går att nå dem och vi värnar om att folk ska ha möjlighet att ta del av gudstjänsterna. Vi säger inget om vad som sägs i predikstolen, utan om hur kåkarna ska underhållas och hur skogen ska skötas. 

Magnus Ek: 

– Vi har en utmaning framåt. Delvis genom ett vikande medlemsantal, men också för att vi behöver prioritera ekonomin och kyrkans resurser. Det lokala, församlingarnas möjlighet att verka, är viktigast för oss.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt