Annons:

Peterson om företagsrankingen:

Tomas Peterson (M) är inte nöjd med företagsrakingen.

Peterson om företagsrankingen: "Långt ifrån nöjd"

Fjolårets historiska ras byttes mot en förbättring. Men kommunalrådet Tomas Peterson (M) är inte nöjd med företagsrankingen.
– Det är inte särskilt förvånande, men jag hade önskat mig mer, säger han.

Annons:

I förra veckan kom den nya företagsrankingen från Svenskt Näringsliv. Ifjol stod Vimmerby för ett historiskt ras på rankingen. Årets ranking var en något muntrare läsning. 

Vimmerby kommun rankas som den 219:e bästa av rikets 290 kommuner. 

– Vi förbättrar oss en aning, men är långt ifrån nöjd med det. Jag tycker att vi skulle ha betydligt bättre siffror, men det är vissa saker vi inte kan påverka. Samtidigt finns det saker vi kan påverka också, säger Tomas Peterson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Är du förvånad över att ni inte klättrar mer på rankingen?

– Nej, jag tycker inte att det är särskilt förvånande. Vi har fortfarande konfliktytor på olika sätt som speglar av sig på näringslivet. Vi har verkligen fått igång företagsetableringarna och det har vi jobbat aktivt med. Å andra sidan är det långa handläggningstider på bygglovssidan, vi har problem med bostäder och när företag ska rekrytera folk finns det inga bostäder. Det är heller inte bra.

"Skojigt för media"

Bäst placering får Vimmerby i kategorin "Medias attityd till företagande". Där kommer man på plats 66. 

– Det är skojigt att media får hyfsat bra betyg, det är bra att media ses som företagsvänlig.

I nio av tolv faktorer förbättrar sig Vimmerby. Den största förbättringen görs i faktorn "konkurrens från kommunen", där Vimmerby klättrar från plats 242 till plats 87. Även när det gäller "tjänstemännens attityder till företagande" och "service till företag" klättrar Vimmerby.

– Vi jobbar på. Nu har vi en ny närings- och utvecklingschef på gång och vi hoppas att det ska ge ett ännu bättre klimat. Vi har löpande dialoger med företag. 

"Alla kommuner är noga"

Peterson förstår att det finns stora gemensamma utmaningar för kommunen och företagen. "Tillgång till kompetens" är också en av de faktorer där kommunen får sämst resultat. Plats 280 är absoluta botten i hela Sverige.

– Att företagen har kompetent folk som kan ta avancerade jobb. Där handlar mycket om Campusverksamheten, att få till fler utbildningar och få befolkningen att vara redo att ta jobb. Möjligheten att arbetspendla är viktig, likaså infrastrukturen.

Jobbet för att företagsklimatet ska bli ännu bättre fortsätter nu i vardagen. 

– Vi hade hoppats på en bättre förbättring, men alla kommuner är noga med sitt företagsklimat. Konkurrensen hårdnar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt