Annons:

Vimarhem kan få böter – om upphandlingen bryts

Vimarhem kan få böter om upphandlingen avbryts. Foto: Jakob Karlsson

Vimarhem kan få böter – om upphandlingen bryts

I dag väntas Vimarhems styrelse fatta beslut om sin omdiskuterade fiberupphandling. Om upphandlingen bryts kan det kommunala bolaget tvingas betala böter.

Annons:

Det framgår av en mejlväxling mellan Upphandlingscentralens chef Leif Johansson och kommunchefen Carolina Leijonram som DV tagit del av.

Det behövs starka sakliga skäl för att få avbryta en upphandling som utannonserats. Lyckas Vimarhem argumentera för att koncernekonomin påverkas av upphandlingen kan det vara ett giltigt skäl. Då är det också en låg sannolikhet för böter, enligt Leif Johansson.

Inga större belopp

Däremot kan Vimarhem få betala ersättning till de anbudsgivare som lagt ner kostnader för att ta fram anbud. ”Torde dock inte vara några större belopp”, skriver Leif Johansson i sitt mejl.

Johansson skriver också att upphandlingen måste avbrytas omgående och skyndsamt samt ”100% korrekt”.

Beslutet ska fattas under dagen. 

– I upphandlings-Sverige bryts upphandlingar flera gånger om dagen så det är ingen sensation. Det kan handla om att man inte får in några anbud eller att alla blir diskvalificerade. Det kan också vara koncernekonomiska skäl, det finns jättemånga olika anledningar, säger Leif Johansson. 

Johansson bedömer att det finns en låg sannolikhet för att Vimarhem ska få böter. 

– Däremot kan en anbudgivare som suttit och filat på det vilja ha ersättning för nedlagda kostnader. Men då måste man kunna hävda att man haft de kostnaderna eller påvisa fakturorna. Jag vet inte vilka belopp det kan röra sig om. 

Hur ser du på turerna runt den här upphandlingen? 

– Jag tycker det är bra att det dryftas och att man diskuterar frågan, men det är mer en intern fråga för Vimmerby. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt