Annons:

Tagit kurser för 400 000 – här försöker ministern tala engelska

Sven-Erk Bucht har tagit kurser för 400 000 kronor – men har ändå problem med det engelska språket. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Tagit kurser för 400 000 – här försöker ministern tala engelska

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) har fått språkhjälp för 400 000 kronor, enligt SVT. Trots det kan han inte säga vad "avtal" och "många sätt" heter på engelska.

Annons:

Förra året köpte näringsdepartementet språkkurser till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, 62, för över 250 000 kronor. Men enligt SVT har departementet köpt språkhjälp för ytterligare 400 000 kronor.

Trots all träning på engelska visste inte landsbygdsministern vad begrepp som "många sätt" och "avtal" heter på engelska. Vid en tv-intervju i maj ber han flera gånger sin pressekreterare om hjälp.

– Vad är ”avtal”?, frågar han sin pressekreterare när han får en fråga om Parisavtalet.

Vid flera andra frågor har Bucht problem att hitta rätt ord och formulera sig på engelska.

Avtalet uppsagt

Den inköpta språkhjälpen det senaste året gäller samma konsult som departementet hyrt in för att hjälpa Bucht vid olika framträdande och tal. Tjänsten kallas "verksamhetsanpassad engelska".

– Regeringskansliet har inte de resurserna fullt ut och då har man hjälpt mig med verksamhetsanpassad engelska, motiverar Sven-Erik Bucht språkhjälpen för SVT.

Departementet har nu hållit inne betalningar på cirka 250 000 kronor till bolaget i väntan på en förklaring till varför tjänsterna kostar så mycket.

Till SVT säger Sven-Erik Bucht att de slutat samarbeta med bolaget.

– Det är klart att man ska använda skattebetalarnas pengar på ett riktigt sätt och det är därför man har sagt upp det här avtalet.

Se intervjun

Statsminister Stefan Löfven menar att det är bra att ministrar lär sig engelska.

– Det är bra att statsråd lär sig engelska, de behöver mer språkkunskaper, säger Stefan Löfven i samband med klimatmötet One Planet i Paris.

Här kan ni se den omtalade intervjun med Sven-Erik Bucht.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt