Annons:

Arbetslösheten ökar i Vimmerby – 60 fler utan jobb

Arbetslösheten i Vimmerby har ökat under det senaste året. Foto: Ossian Mathiasson

Arbetslösheten ökar i Vimmerby – 60 fler utan jobb

Arbetslösheten i Vimmerby är fortfarande en av de lägsta i länet. Men på ett år har den ökat mest. Ökningen på 0,7 procentenheter slås bara av Högsby.

Annons:

I många år har Vimmerby kommun kunnat stoltsera med riktigt fin sysselsättning. Men under det senaste året har nivån stigit med 0,7 procentenheter. Det är näst mest i länet. Bara Högsby har en större ökning med 1,1.

I december var arbetslösheten i Vimmerby 7,4 procent, vilket är 0,1 procentenhet mer än i november. Det ger en finfin delad tredjeplats i länet tillsammans med Borgholm och Kalmar. Bara Mörbylånga (5,4) och Oskarshamn (6,9) ligger lägre. Nivån i Vimmerby är lägre än både rikssnittet (7,5) och länssnittet (8,3).

Högst arbetslöshet i länet har Högsby (14,9) och Hultsfred (13,1).

 Länets lägsta ungdomsarbetslöshet

Vimmerby har länets lägsta ungdomsarbetslöshet med 10,3 procent. Det är likväl en ökning jämfört med december 2016 då 9,8 procent av arbetskraften stod utan jobb.

Rikssnittet ligger på 10,2 (-1,4) och länssnittet på 12,6 (-0,2).

Hultsfred ligger trea från slutet i länet med 16,6 (+1,6).

Precis som tidigare har de utrikes födda svårt i Vimmerby. 39,6 procent står utan jobb. Det är en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med december 2016. Bara fyra kommuner i länet har en högre arbetslöshet för utrikes födda. Hultsfred är näst sämst med 48,8.

Samtliga kommuner i länet ligger sämre till än rikssnittet på 22,2. Länssnittet är hela 12 procentenheter högre än rikssnittet.

 Extratjänsterna ökar

Ser man till övriga värden i Vimmerby så står 567 personer utan jobb. Det är 60 fler än för ett år sedan. Antalet som stått utanför arbetsmarknaden i mer än två år har ökat med 54,1 procent och antalet utan jobb i mer än ett år har ökat med 40,3 procent.

Regeringens satsning på extratjänster i välfärden, som är vikta åt nyanlända och långtidsarbetslösa, har börjat ge effekt. I december hade över 11 000 personer fått en extratjänst.

– Det är glädjande att så många arbetsgivare anställt med extratjänster och att hälften av extratjänsterna går till kvinnor. Vi ser att den här typen av insatser riktade till grupper som står långt från arbetsmarknaden är viktiga och ger resultat, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt