Annons:

Kommunalrådet: ”Översiktsplanen är rådgivande”

Kommunalrådet Tomas Peterson försvarar kommunens agerande när det gäller Blåsekulleparken. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalrådet: ”Översiktsplanen är rådgivande”

De boende på Domaregatan är mycket kritiska mot planerna på bostadskvarter på Blåsekulle. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) anser att kommunen hanterat frågan på korrekt sätt.
– Översiktsplanen är vägledande, inte styrande och saker och ting har förändrats, säger han.

Annons:

De boende på Domaregatan och deras gemensamma ekonomiska förening har anmält kommunen till revisorerna för bristfällig fysisk planering. Den springande punkten är planerna på bostäder på Blåsekulle.

”Dessvärre går det inte att dra någon annan slutsats än att kommunens ledande beslutsfattare saknar kunskaper om de styrdokument som de själva varit med och beslutat om”, skriver parterna i sin anmälan.

 "Inte bra om vi slarvat"

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) har ännu inte läst anmälan.

– Jag har bara ögnat igenom den och har lite svårt att se att det här ska vara en revisionsfråga, men det är sakkunniga personer som bor där och alltid bra med genomlysningar. Vi får se vad som händer.

Parterna vänder sig emot att kommunstyrelsen inte tagit fram den grönstrukturplan som kommunfullmäktige fattade beslut om 2007.

– Kommunstyrelsen ska genomföra de beslut som är fattade och det är inte bra om vi har slarvat på det. Jag kan inte svara på varför det inte har gjorts, men samtidigt har vi jobbat mycket med andra dokument, som exempelvis Vackra Vimmerby. Det är ett tjänstemannaansvar att utföra de saker som fullmäktige tar beslut om och sedan är det upp till kommunstyrelsen att ta ärendena vidare till fullmäktige.

"Man måste kunna göra avsteg"

Parterna frågar sig också varför kommunen vill ändra den översiktsplan som det fattades beslut om så sent som 2016.

– Den gjordes flera år innan egentligen och det var så man tyckte då. Sen har det hänt en hel del saker när det gäller befolkningen och behovet av bostäder som gör att man har förändrat sig. Översiktsplanen är ett vägledande dokument, inte ett styrande.

Tycker du att kommunen följer de dokument som man tar fram?

– Vi har respekt för dem och tittar på styrdokumenten kontinuerligt. Jag uppfattar inte att vi frångått dem, utan översiktsplanen är vägledande. När situationen förändras måste man kunna göra avsteg från den.

 "Naturligtvis olyckligt"

Konflikten runt Blåsekulle är en i en lång rad av markkonflikter som kommunen hamnat i under den här mandatperioden.

– Det är naturligtvis olyckligt. Vi har det på flera ställen och tyvärr blir det så. Staden växer inifrån och utåt och tomter nära centrum är attraktiva.

Kunde ni haft en tätare dialog med de som drabbas i det här fallet?

– Det är jättesvårt. Vi har gått ut tidigt i det här fallet eftersom vi bara ha en skiss. Vi bjöd in alla fullmäktigeledamöter till mötet med BoKlok och vi kunde ha haft ett separat möte med de boende.  

 "Det enda vi sett är en skiss"

Peterson är positiv till byggnation av Blåsekulle.

– Men det beror på vilka bostäder man bygger, det ska smälta in och ha en bra karaktär.

Är BoKloks förslag bra?

– Det enda vi sett är en skiss. Nu ska vi ta detaljplanen först, därefter bestämmer vi hur vi ska göra. Detaljplanen ska granskas och där har allmänheten möjlighet att komma med synpunkter. När den är tagen är det dags att titta på hur man ska ordna med byggnationer.

"Dröjer ungefär ett år"

Att det däremot blir BoKlok är långtifrån säkert.

– Det är två-fyra som hört sig för om den här tomten och det finns ett stort intresse. BoKlok har samma möjlighet som de andra företagen.

Vänsterpartiet kritiserar att ni inte gav BoKlok ett markanvisningsavtal för Blåsekulle. Hur ser du på det?

– Jag tycker att kritiken är obefogad och att man kan laga efter läge. Det ska vara korrekt och objektivt och alla företag ska ha samma möjlighet. När det gäller FB Bostad fanns det bara en intressent. Här finns fler intressenter och det gör det även till andra tomter.

När tror du att byggnationen kan vara igång?

– Detaljplaneprocessen kommer ta sin tid och jag tror det kommer finnas mycket synpunkter. Jag tror det dröjer ungefär ett år.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt