Annons:

Riksdagsman hyllade Lansen Omsorg:

Riksdagsledamoten Per Lodenius (C) blev imponerad av Marcus Hamlins välfärdsföretag Lansen Omsorg i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Riksdagsman hyllade Lansen Omsorg: "Det här skattepengar ska gå till"

I veckan besökte riksdagsledamoten Per Lodenius (C) Marcus Hamlins välfärdsföretag Lansen Omsorg i Vimmerby. Han var lyrisk över det han fick se.
– Det är det här skattepengar ska gå till, säger han.

Annons:

Marcus Hamlin driver flera LSS-boenden i Vimmerby och ett av dem besökte Centerpartiets riksdagsledamot Per Lodenius i veckan. Företaget erbjuder gruppboende med egen lägenhet och stöd och hjälp med service i vardagen för personer med Asperger, utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. 

Med anledning av den fortfarande aktuella debatten om ett vinstförbud i välfärdssektorn kom Per Lodenius besök att handla en hel del om det. Varken Hamlin, personalen eller de närvarande lokala centerpartisterna jublar över Reepalu-utredningen, som föreslår ett vinsttak i välfärden.

– Det gäller att sprida förståelsen och förklara. Det är så enkelt att säga att skattepengar ska gå till verksamheterna i stället för privata företagares fickor. Det är så lätt att säga, men man förstår inte konsekvenserna. För ett mindre välfärdsbolag som inte äger sina egna fastigheter är personalen den enda tillgången, säger Per Lodenius (C). 

"Går inte bedriva verksamhet"

Vinstfrågan var förstås den som kanske var allra viktigast under besöket.

– Med ett vinstförbud går det inte att bedriva verksamhet helt enkelt, säger Marcus Hamlin. 

Per Lodenius fyller i:

– Och vem ska då göra det här? Uppenbarligen funkar det här boendet, men det har inte funkat tidigare för dem som bor här. Här har man hittat en lösning. Vem ska då göra det här?

Den lokala centerpartisten Lars Sandberg tog ett exempel för att försöka påvisa varför han tycker att vinstdiskussionen blir snedvriden.

– Många förknippar det att göra vinst med att man stoppar miljoner i fickan och köper en fin bil, men det är inte samma sak som att ett mindre välfärdsföretag gör vinst.

Något den centerpartistiske riksdagsmannen instämde i:

– Det är inte fel med entreprenörer som tar risker och anställer personal och skapar jobb. Hela den här debatten har blivit, Reepalu-utredningen är så feltänkt. Vad ska man då använda skattepengarna till? Finns det något bättre än det här? Nej, det gör det inte, slår han fast.

Konkurrens på lika villkor

Utöver vinstfrågan handlade mycket om diskussionen också om konkurrens på lika vilkor. 

– Kommunerna kan göra lite som de vill, man behöver inte ha några tillstånd. Det skulle vara konkurrens på lika villkor med de kommunala utförarna, säger Marcus Hamlin. 

Per Lodenius: 

– Jag ser det som väldigt viktigt att se på kvaliteten i stället för vem som utför den. Är det bra kvalitet spelar det ingen roll vem som utför den. Ofta ser vi att aktörer utanför den kommunala verksamheten är de som har en tanke bakom och jobbar med korta beslutsvägar exempelvis. Det det handlar om är att ha en uppföljning som ska vara lika oavsett vem som utför det. Det ska vara likvärdiga villkor och det finns ingen rimlighet i att ha olika villkor. Det är bättre att titta på att de här parametrarna ska ett kvalitetsboende innehålla.

Vad har du fått för intryck av den här verksamheten?

– Det är roligt att få vara ute och se att det finns de som brinner och som är beredda att fortsätta utvecklas och alltid har en tanke bakom, och också möte de behov som kanske inte möts på andra ställen. Det här är utsatta människor, som inte har fått någon plats någon annanstans. Att det finns sådana som vill engagera sig och hitta lösningar, det är alldeles fantastiskt, säger Per Lodenius.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt