Annons:

SD säger nej till Skyttehagen – här vill partiet bygga nya förskolan

Sverigedemokraterna, med Anneli Jakobsson i spetsen, är motståndare till en tio avdelningar stor förskola. Foto: Simon Henriksson

SD säger nej till Skyttehagen – här vill partiet bygga nya förskolan

Sverigedemokraterna går emot majoritetens plan på en tio avdelningar stor förskola i Skyttehagen i VOK-skogen. Det meddelar Anneli Jakobsson i dag.
– Med för många barn samlade kan det vara svårt att ge alla barn vad de behöver, skriver hon till Dagens Vimmerby.

Annons:

I diskussionen om ny förskola i Vimmerby lär bli en fråga för valrörelsen. Den lila majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna vill bygga en tio avdelningar stor förskola i Skyttehagen.

Beslutet har mötts av kritik från många håll. Nu väljer även Sverigedemokraterna att gå emot förslaget.

SD vill istället se en fem avdelningar stor förskola vid nya bostadsområdet i Nosshult. Vid behov föreslår man en lika stor förskola vid Vimarvallen.

– Jag måste säga att vi ställer oss tveksamma till en ny förskola med 10 avdelningar i VOK-skogen. Vi förstår att det blir billigare att bygga en stor än två små, men enligt majoriteten skulle det skilja så mycket som 20 miljoner vilket vi ställer oss frågande till. Vi skulle vilja se en uträkning på detta, gjord av en utomstående som inte är anställd av kommunen, skriver Anneli Jakobsson till DV.

 "Kan också leda till stress"

Jakobsson tror att barnen drabbas av en tio avdelningar stor förskola.

– Det är viktigt att inte bara se till ekonomin, även att det är en viktig del. Man måste se till helheten och ta med allt i beaktning. Vi behöver inte ett storkomplex, utan vill se småskaligt byggande. Med små enheter kan barnen utvecklas i sin egen takt, barnet blir inte stressat på samma sätt, barnet känner trygghet och närhet till sina pedagoger och andra barn. Med för många barn samlade kan det vara svårt att ge alla barn vad de behöver, bullernivån blir också högre i en stor förskola. Buller kan hämma språklig och intellektuell utveckning vilket kan leda till stress och det vill vi ju alla att våra barn inte ska drabbas av.

Jakobsson är också orolig över infrastrukturen.

– Vad händer ur miljö- och trafiksäkerhetsperspektiv om många föräldrar lämnar och hämtar sina barn samtidigt vid en förskola med 150 barn. Det kan också leda till stress hos både föräldrar och barn.

 Avdelningen för nattomsorg

I stället vill SD alltså se en fem avdelningar stor förskola vid Nosshult där en avdelning möjliggör nattomsorg.

– Där finns det redan en färdig detaljplan och man kan påbörja rätt omgående. Och varför inte bygga den andra förskolan ute vid Vimarvallen. Då har vi ju två nya förskolor i bägge väderstrecken, en förskola i väster och en förskola i öster.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt