Annons:

Barnpiloterna ställde politikerna mot väggen

Barnpiloterna Othman Tsatar och Mavile Seytopleva ställde politikerna mot väggen under Bullerbydagen. Foto: Jakob Karlsson

Barnpiloterna ställde politikerna mot väggen

Vimmerby kommuns barnpiloter Othman Tsatar och Mavile Seytopleva anordnade en debatt i samband med Bullerbydagen. De partier som fanns på plats var överens om att prioritera barnens rättigheter i beslutsfattandet.

Annons:

Fem partier hade representanter på plats. Det handlade om Centerpartiet (Ingela Nilsson Nachtweij), Socialdemokraterna (Peter Högberg), Moderaterna (Marie Nicholson), Vänsterpartiet (Peter Fjällgård) och Miljöpartiet (Annika Fundin).

Debatten handlade om barnkonventionen och vilken hänsyn som tas till barnkonventionen i beslutsfattandet i Vimmerby kommun. Inget av de fem partierna har en enskild budgetpost för barnkonventionsarbete – men samtliga betonade dess betydelse.

– På riksnivå driver vi frågan om att man ska få rösta från att man är 16 år i kommunala val. Vi vill ha med ungdomsperspektivet och vi vill att konventionen ska bli lag, sa Vänsterpartiets Peter Fjällgård och fick medhåll från Annika Fundin när det gäller att göra barnkonventionen till lag.

Peter Högberg (S):

– Barnkonventionen är en viktig fråga och vi måste tänka på ett nytt perspektiv. Gör vi det bra för barn och de med funktionsnedsättning vinner alla på det.

"Alla ska ta sig framåt i livet"

Marie Nicholson lyfte ett förslag om att tillgänglighetsanpassa en vandringsled i kommunen.

– Det ska vara en självklarhet att alla människor ska ta sig framåt i livet, oavsett vilka hinder man har. Det är en grundläggande fråga för oss moderater. Vi i Vimmerby tycker att vi ska ha fler vandringsleder för människor med rörelsehinder.

Ingela Nilsson Nachtweij lyfte fram behovet av ett kulturskola och pikade majoriteten för att utbudet minskat under mandatperioden. Debatten varade i cirka 20 minuter. 

Fotnot: I juni röstar riksdagen om att göra Barnkonventionen till svensk lag. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt