Annons:

SD ville veta om de nyanlända får behålla cyklarna efter cykelskolan

Sverigedemokraterna ville veta om de nyanlända får behålla cyklarna efter cykelskolan. Foto: Pixabay

SD ville veta om de nyanlända får behålla cyklarna efter cykelskolan

I ett nytt projekt ska nyanlända, främst kvinnor, lära sig att cykla. Sverigedemokraterna vill veta om de nyanlända får behålla cyklarna efter skolan.
– Ingen får behålla någon cykel, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund.

Annons:

Satsningen på en cykelskola är en del av kommunens ESF-projekt för att underlätta nyanlända kvinnors väg in på arbetsmarknaden. 

Arbetsmarknadsenheten i kommunen har fått 8,3 miljoner kronor från Europeiska socialfonden och projektet löper över tre år. 

Under projektttiden har man upptäckt ett behov av att nyanlända lär sig cykla. 

"Att cykla är bra för hälsan, ökar friheten och är dessutom bra för miljön. En annan fördel är att det underlättar inträdet i arbetslivet, där det ofta krävs att man enkelt ska kunna förflytta sig inom tätorten. Genom att utbilda cykelinstruktörer ökar vi även möjligheten att sprida denna kunskap och fortsätta verksamheten för att fler ska kunna lära sig att cykla", skriver Vimmerby kommun på sin hemsida. 

Projektet riktar sig till kvinnor, men eftersom man upptäckt ett allmänt behov riktar sig cykelutbildningen till både män och kvinnor. Själva cykelskolan sker i samarbete med Vimmerby kommun, Arbetsförmedlingen, Cykelfrämjandet och Mötesplats Bullerbyn och drog igång den 14 maj. 

"Ingen får behålla någon cykel"

På det senaste fullmäktigesammanträdet ville Sverigedemokraternas Anneli Jakobsson få fler svar kring projektet. 

– Påverkar det här med cyklarna kommunens ekonomi och får de behålla cyklarna efteråt? undrade hon. 

Eva Berglund berättade att sex cyklar köpts in. Två av cyklarna har arbetsmarknadsenheten köpt in, två har Mötesplats Bullerbyn köpt in och en har utvecklingsavdelningen och integrationsenheten köpt in, enligt socialnämndens ordförande.

– Det handlar om en finsk cykel som är speciellt inriktad på personer som ska lära sig att cykla. Ingen får behålla någon cykel, utan det här handlar helt enkelt om att det ska hjälpa människor att lära sig cykla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt