Annons:

Sahlin om AL: ”Varit ett otydligt ledarskap”

Birgitha Sahlin anser att det funnits ett otydligt ledarskap på AL-skolans högstadium. Foto: Jakob Karlsson

Sahlin om AL: ”Varit ett otydligt ledarskap”

Astrid Lindgrens skolas högstadium fick stenhård kritik av Skolinspektionen för en tid sedan. Birgitha Sahlin tror att kommunen kommer att kunna lyfta skolan utan att hotet om vite verkställs.
– Det ska vi få till tillsammans, säger hon.

Annons:

Kommunen har till november på sig att ordna till de brister som Skolinspektionen lyft fram i sitt föreläggande. Det handlade bland annat om att ge alla elever sitt behov av stöd, att studieron är för låg och att lärarna inte samarbetar.

Kommunen hotas av ett vite på en halv miljon kronor om bristerna inte är åtgärdade till november. För en tid sedan träffade kommunens representanter Skolinspektionen och diskuterade enheten.

– Det var ett positivt och bra möte och det blev bra dialoger. Skolinspektionen är öppnare i dag, vi gick igenom deras synpunkter och de gav oss länkar och exempel på hur vi kan göra. Skolinspektionen har en mer stöttande attityd i dag och arbetet på AL – skolan är igång och flera av Skolinspektionens synpunkter är redan åtgärdade.

”En del handlar inte om pengar”

Kommunen har redan vidtagit en del åtgärder och tillsatt extra resurser.

– Som sagt, en del är igång, men vi tittar även på det hur det ser ut inför hösten. Allt handlar inte om pengar, utan om förhållningssätt och det finns ett stort engagemang på skolan.

Kommer ni lösa det utan att få vite?

– Ja, det är jag övertygad om, eftersom arbetet på skolan redan är igång och samtliga medarbetare är fokuserade på att detta ska lösas i god tid före november.

”Vi har satt in resurser”

I samband med det senaste nämndssammanträdet sa Birgitha Sahlin så här:

– Det är gamla tråkiga strukturer och en kultur som har rått på 7-9.

Då ville hon inte utveckla det citatet. Så här säger Sahlin i dag:

– Det har varit ett otydligt ledarskap före Josephines tid. Nu under Josephines ledarskap med de organisatoriska förändringar som genomförts, så blir det tydligt att ALLA måste följa de beslut som tas och inte välja egna strukturer i arbetet. Vi har även haft en del personalärenden och det handlar om vuxna som inte betett sig professionellt. Det tar lång tid att ändra.

Borde du ha agerat annorlunda?

– Med hjälp av HR-avdelningen så har vi agerat. Vi tog hjälp från Västervik och vidtog åtgärder, men de var inte tillräckliga. Nu bedömer jag att förutsättningarna för att lyckas är goda. Arbetet med tydlighet, när och hur incidentrapporter ska skrivas har startats, samtidigt måste kommunikationen med förvaltningen förbättras, annars får inte vi veta vad som uppstår och då kan vi inte heller stötta och hjälpa till.

Känner du att du borde ha agerat tidigare?

– Det är alltid lätt att vara efterklok och kritik av det här slaget är tyvärr inte så ovanlig. Vi har satt in resurser, men mer måste göras. Det finns ett stort engagemang på skolan och trots att det varit lite stökigt är det en skola där eleverna trivs. Många elever har en god lärandemiljö på skolan, men det behöver bli en lugn och god studiero som omfattar alla elever.  Man får inte dra en hel skola över en kam.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt