Annons:

KLART: BUN FÅR NÖJA SIG MED 1,5 MILJON

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) tycker att oppositionens förslag är "lite ansvarslöst". Foto: Socialdemokraterna

KLART: BUN FÅR NÖJA SIG MED 1,5 MILJON

Barn- och utbildningsnämnden får nöja sig med ett extraanslag på 1,5 miljon. Det beslutade kommunfullmäktige alldeles nyss.

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden hade begärt 2,5 miljon extra för 2018. Det får man inte. För bara några minuter sedan fattade kommunstyrelsen beslut om att gå nämnden lite mer än halvvägs till mötes. Nämnden tilldelas 1,5 miljon i extraanslag.

Ärendet avgjorde efter votering – och fyra socialdemokrater valde att avstå från att delta i beslutet. Det handlar om Lis Astrid Andersson (även ordförande i BUN), Kjell Bülow, Anette Eriksson och Emily Palenzuela. Majoriteten vann omröstningen med 20-17.

Samtliga oppositionspartier valde att reservera sig mot beslutet.

 "Inte möjligt"

Omröstningen föranleddes av en kortare debatt, där oppositionen närmast vädjade till majoriteten.

– Sparar vi på lågstadiet missar vi ett statsbidrag på 2,7 miljoner. Sparar vi på högstadiet innebär det fem tjänser och det ser vi inte är möjligt, sa Peter Karlsson (C).

– Det behövs ännu mer och det har vi i vår budget för nästa år, vi yrkar bifall. Pengar finns i de oförutsedda medlen. Vad ska ha dem till om de inte används? Vi kan inte öronmärka pengar för oförutsedda medel när situationen är så pressad. Detta skulle minska pressen en aning i verksamheterna, sa Lars Johansson (V).

 "Lite ansvarslöst"

Tomas Peterson (M):

– Vi gör inga tilläggsanslag utan varje nämnd måste hantera det inom befintlig budget. Vi har tillfört 34 miljoner till BUN och pengarna har bland annat gått till förskolan och Campus. Det är en prioritering som BUN får göra. Varifrån ska ni ta pengarna?

– Vi tänker följa upp frågan i november och vi vet inte hur förutsättningarna ser ut då. Jag förstår att det finns ett behov och vi kommer följa det. Vi har redan tagit mycket pengar från de oförutsedda medlen och alla vet att det händer ganska mycket under de månader som är kvar till jul. Att planera med oförutsedda medel är lite ansvarslöst. Sätter vi bara in  mer pengar ger det problem framöver, menade Helen Nilsson. 

 "Ett gripande tal"

Pia Young (V) vädjade till majoritetspolitikerna och fick medhåll från Anneli Jakobsson (SD).

– Vad blir konsekvenserna för barnen?  Det tycker jag att alla ska fundera på. Jag vill gärna höra det från Lis Astrid, vad blir konsekvenserna om vi drar ned på personalen? Tar vi ett dåligt beslut i dag kommer det kosta mer 2019 och 2020, det lovar jag.

– Det var ett gripande tal av Pia och jag håller med. Barnen ska absolut inte drabbas av nedskärningar, det är förskräckligt, sa Jakobsson.

Med viss möda gick majoritetens linje vinnande ur diskussionen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt