Annons:

Moderaterna vill satsa 4,3 miljarder på polisen – skulle ge över 200 poliser till länet

Harald Hjalmarsson och Marie Nicholson presenterade Moderaternas stora polissatsning på onsdagen. Foto: Simon Henriksson

Moderaterna vill satsa 4,3 miljarder på polisen – skulle ge över 200 poliser till länet

Att göra satsningar på polisen har blivit en sport. Nu vill Moderaterna satsa 4,3 miljarder kronor på polisen – vilket ska ge 10 000 fler poliser till 2024.
– En angelägen satsning, som man som moderat är stolt att berätta om, säger riksdagskandidaten Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Förra året skedde 93 skjutningar i Region Syd, det polisområde Vimmerby och Hultsfred ingår i, och i samband med de skjutningarna avled tio personer. 40 skadades. 

En mycket stor majoritet av dem inträffade i Skåne och då framför allt i Malmö. Det gör att resurser inom polisen tas från mindre polisområden. En utveckling Moderaterna vill få stopp på. 

– Vi ser dagligen att det händer något, i dag kunde vi läsa om skjutningar i Oskarshamn och i går om flera döda i Malmö. Så här har det varit en längre tid och det är en utveckling som måste vända. Vi vet alla att det händer riktigt otäcka saker i Skåne och då framför allt i Malmö. Men vi ser det även hos oss, man hajar nästan till när man ser en polisbil. Frånvaron är så markant. Men det här är en angelägen satsning, som man som moderat är stolt att berätta om, säger Harald Hjalmarsson, en av Moderaternas toppkandidater till riksdagsvalet i höst. 

Nu vill Moderaterna göra en enorm satsning på polisen. 10 000 fler ska anställas inom polisen fram till år 2024. Det skulle innebära att Sverige, med dagens nivåer på cirka 30 000 poliser, skulle bli 40 000. 

I Region Syd skulle det innebära 1 700 nya polistjänster, inklusive civilanställda. 210 av dem skulle i sådana fall hamna i Kalmar län, där 140 av dem skulle vara polisutbildade.

– De allra flesta skulle inte hamna i vårt län, men över 200 poliser skulle innebära att närvaron höjs väsentligt. Det skulle ge fler bilar som ständigt är i rörelse och risken är att man inte har tid med en del polisarbete. Det gör att trygghetsfrågorna blir eftersatta. 

"Kan prioritera den grova brottsligheten"

Av de nya poliserna till Region Syd, som Moderaterna vill se, skulle nio procent fördelas till områden som av polisen anses vara "utsatta" eller "särskilt utsatta". 

– Det är ett förslag från oss, men självklart är det polisen som ska fördela sina resurser. Men att ta resurser från landsbygden är inte lyckat, säger Marie Nicholson (M). 

Harald Hjalmarsson:

– I många fall är det här socioekonomiskt betingat, men vi har tio områden där hälften av dem klassas som särskilt utsatta. Ingen av dem är i Kalmar län, men det gör att våra poliser får sätta in extra resurser där. Med nästan tio procent kan man prioritera den grova brottsligheten särskilt.

"Största satsningen på 20 år"

Att locka 10 000 nya anställda till polisen – ett yrke människor flyr från – är förstås lätt att säga, men svårare att genomföra. 

– Som vi ser det finns det två steg. Det första är att göra yrket mer attraktivt, så att de som jobbar inom polisen stannar kvar. Det är dubbelt så många som lämnar polisyrket av andra anledningar än pensionsavgångar under den här mandatperioden jämfört med den förra. Vi har 6 000 poliser i Sverige, som inte arbetar som poliser. Sedan ser vi förstås lönen som en viktig del, säger Marie Nicholson. 

3 000 kronor i snitt vill Moderaterna höja lönerna med. Dessutom vill partiet att personer som utbildar sig till poliser ska få sin utbildning bekostad av staten.

– Det är en finansierad satsning som finns med i vår budget för att göra det mer attraktivt. Vår tanke är att man efter fem år i tjänst ska få utbildningen avbetald. Det ger i stort sett gratis utbildning.

Samtidigt vill också partiet öka antalet utbildningsplatser, få till fler distansutbildningar, ha två olika spår där ett är för insatser och yttre tjänst och ett annat för uppdrag som utredare samt göra riktade satsningar mot människor i andra yrken. Man vill också locka tillbaka personer som lämnat yrket.

– Det gör att man kan attrahera olika typer av människor.

Varför skulle det här räcka?

– Det är ett första steg. Det handlar om att hela samhället måste bli tryggare och det här är en stor satsning, en av de allra största satsningarna på trygghet på 20 år. En sådan här satsning ger polisyrket högre status.

"Lider med poliserna"

Moderatduon säger att de lider med dagens poliser. 

– Polisen måste känna en väldig vanmakt när högarna växar, man inte hinner med och måste prioritera. Vi tror att den här satsningen skulle betyda väldigt mycket och göra att polisen kan vara mer synlig i offentliga miljöner. Bara det faktum att det finns någon som har möjlighet att komma när det händer något. Det ska också bli mer konkret med att man kan se flera bilar i vårt område.

Även lokalt i Vimmerby är trygghet en mycket prioriterad fråga för Moderaterna, menar Marie Nicholson. 

– Vi har lagt det som en fokusfråga i Vimmerby, att alla ska kunna röra sig fritt, vistas utomhus utan att känna sig otrygg, och vi har tänt upp gatlysen. Vi ska ha ett trygghetstänk överallt. Vi är också positiva till övervakningskameror, men där behövs ett förändrat regelverk.

Men att skaffa lokala ordningsvakter i kommunen ser hon inte som aktuellt.

– Det är bra att det finns den möjligheten, men vi ser inte behovet av det i Vimmerby. Grundprincipen är att det här är ett statligt ansvar. Vi bör inte belasta kommunens ekonomi, det är sorgligt att ens behöva överväga det. De kommunala skattepengarna ska gå till skola och omsorg. Samtidigt är det viktigt att invånarna känner sig trygga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt