Annons:

Oppositionsrådet om Vimarhem:

Ingela Nilsson Nachtweij har fullt förtroende för ledningen i Vimarhem. Foto: Simon Henriksson

Oppositionsrådet om Vimarhem: "Har fullt förtroende för ledningen"

Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij har fullt förtroende för Vimarhems styrelse och ledning. Hon anser att det kommunala bostadsbolaget är ett välskött bolag.
– Men det finns vissa brister och nu känner vi till dem, säger oppositionsrådet.

Annons:

Vimarhem får kritik inom flera områden i en oberoende granskningsrapport från PwC. Bland annat bedöms styrelsens och vd:ns styrning, ledning och uppföljning av bolaget under förra året endast i begränsad utsträckning ha varit tillräcklig. PwC anser att det saknas ett antal väsentliga styrande dokument och att det saknas en strukturerad uppföljning av att de som finns efterlevs. Inte heller anses styrelsen utvärdera sitt eget arbete eller vd:ns arbete. Styrelsen bedöms också sakna ett strukturerat arbetssätt för att följa upp att beslut tagna av styrelsen genomförs, enligt granskningsrapporten.

Även i vissa fall anses inte bolaget ha analyserat om de avviker mot gällande lagstiftning. 

– Jag tänker att det är både Vimarhem och VKF som får kraftull kritik och att man får hantera den här utvärderingen, för det är vad det är, till att göra förbättringar och genomföra ett förbättringsarbete, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

"Välskött bolag"

Oppositionsrådet säger att det var majoritetens beslut att ställa in bolagsstämman.

– Det är majoriteten som har hanterat det, så jag har inga större kommentarer kring den här utvärderingen. Det är viktigt att utvärdera och se vad man kan förbättra, men några detaljkommentarer har jag inte att ge. 

Hur ser du på att man attesterat kostnader där man själv medverkat och att underordnad attesterat fakturor åt överordnad och vice versa?

– Jag bedömer det inte som att det finns oegentligheter i Vimarhem som inte går att rätta till. Det är ett välskött bolag, som har levererat väldigt mycket nytta för kommunen. Men det finns vissa brister och nu känner vi till dem.

Nilsson Nachtweij har fullt förtroende för sittande styrelse och nuvarande ledning.

– Men det jag ser är att samarbetet och ägardialogen är bristande mellan VFK och Vimarhem. Det behöver vi jobba mer med. Jag tror att det handlar om kommunikation och om att dela bilder.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt