Annons:

MP:s vallöfte: gratis kollektivtrafik till alla barn och ungdomar

Miljöpartiet de gröna viill införa fria resor för barn och unga med kollektivtrafiken under den kommande mandatperioden.
– Detta ökar friheten för våra barn och ungdomar, som kan delta i aktiviteter och träffa kompisar, utan att vara beroende av andra, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

Annons:

Miljöpartiet vill att skolbarn i årskurs ett till nio ska ha obegränsat antal resor inom hemkommunen. I ett senare skede vill man även att högstadiebarn ska kunna röra sig fritt i hela länet.

Gymnasieungdomar ska ha obegränsat antal resor inom länget.

– De myckna småkörandet av föräldrar och andraför att skjutsa de unga kommer att minska, vilket självklart är bra för miljö och klimat. Men den största vinsten är kanske att vi ”lär” våra barn att det naturliga och självklara sättet att ta sig fram är med kollektivtrafiken. Med denna reform kommer många av framtidens vuxna välja bort bilen som transportmedel, säger Jessica Rydell (MP).

"Utveckla närtrafiken"

Reformen ska också bidra till den regionala utvecklingen och på sikt en förbättrad, mer utbyggd och mer flexibel kollektivtrafik, enligt Miljöpartiet.

– I samma anda vill vi också förbättra och utveckla närtrafiken – den anropsstyrda trafiken – så att det ska bli ännu enklare för de som bor en bit ifrån de större busslinjerna att kunna åka kollektivt. Det måste gå att bo på landet och inte vara helt utelämnad till bil, säger Jessica Rydell.

Förslaget har inte kostnadsberäknats än, men MP tror inte att det handlar om några större summor.

– Jag är övertygad om att det kommer att rymmas inom regionens reformutrymme. Dessutom hoppas vi att kommunerna vill hoppa på denna reform, som alla vinner på, och är med och delar på kostnaderna. Barnen och ungdomarna är vår framtid – vi måste satsa på dem! säger Jessica Rydell.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt