Annons:

Stark reaktion från C: ”Förutsätter att det blev en miss”

Centerpartisterna Magnus Danlid och Ingela Nilsson Nachtweij är kritiska till konsultnotan. Foto: Jakob Karlsson

Stark reaktion från C: ”Förutsätter att det blev en miss”

I tisdags morse berättade Dagens Vimmerby om kostnaden för utredningen av Vimarhem. Centerpartiet reagerar starkt på slutnotan.
– Jag är självkritisk, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij.

Annons:

Konsultfirman PwC anlitades på löpande räkning för att utreda Vimarhem. Slutnotan landade på 1,22 miljoner kronor. Det berättade Dagens Vimmerby i går.

Utredningen beställdes av Vimmerby Kommun Förvaltning AB (VKF), vars styrelse består av Tomas Peterson, Helen Nilsson och Ingela Nilsson Nachtweij. Kommundirektören Carolina Leijonram är vd i bolaget.

 "Inte pratats pengar någon gång"

Någon diskussion om vad utredningen fick kosta fördes inte enligt Ingela Nilsson Nachtweij.

– Det var väldigt bråttom i den här vevan och man ställde in bolagsstämman samma dag som den skulle vara. Jag fick ingen förklaring till det, men vi skyller inte ifrån oss. Jag är självkritisk och borde absolut ha frågat efter kostnader. Att köra på löpande räkning är ovanligt. I den här processen har det inte pratats pengar någon gång, säger Ingela Nilsson Nachtweij som är orolig över hur medborgarna ska se på kostnaden:

– Jag tänker att en och annan undrar lite och det måste bli en bättre ledning av varje sådan här insats, man måste veta vad man upphandlar, vad resultat ska bli, vad det kostar och vad syftet är. Min bild är att Tomas och Helen var så stressade att de inte tänkte pengar.

 "Måsta ta lärdom"

Magnus Danlid säger att han blev ”förfärad” när han hörde slutnotan.

– För 1,2 miljoner fick man en rapport på 33 sidor och det upptäcktes inga större oegentligheter. Jag förutsätter att det blev en miss från VKF och att det inte kommer hända igen. Vi måste ta lärdom av det här.

Ingela Nilsson Nachtweij menar samtidigt att man ska vara glad för att granskningen inte visade några oegentligheter.

– Man ställde in bolagsstämman för att man misstänkte att styrelsen inte skulle få ansvarsfrihet under det gångna året och det är väldigt bra för kommunen att vi inte hamnade där, men jag tycker inte att det var värt såhär mycket pengar.

"Vill stärka kontrollen" 

Kommunen har beställt flera större utredningar under mandatperioden. Det handlar om bland annat kostverksamheten, föreningsbidragen, barn- och utbildningsnämnden och så nu Vimarhem.

– Det finns rätt mycket fakturor på konsulttjänster och det gör att man vaknar till och undrar om det är rimligt. Vi vill stärka kontrollen över utredningarna och använda vår egen personal i större utsträckning. Vi måste ha en helt annan ekonomisk kontroll och ett budgettak för varje utredning.

Nilsson Nachtweij anser att det inte hänt så mycket med de utredningar som gjorts.

– Jag vet att en del är på gång, men när det är kosten exempelvis så förordade man att enheter skulle slås ihop och att en del kök krävde omedelbar upprustning. Det har inte gjorts. Det finns ett uppdrag om att ta fram en kostpolicy, men det har inte heller gjorts. Vi politiker kan inte göra grundarbetet.

Har ni varit emot någon av de utredningar som gjorts?

– Vi var inte initialt positiva till den genomlysning som gjordes av barn- och utbildningsnämnden, vi ville byta förvaltningschef i stället och tyckte att vi skulle diskutera det. Därefter såg vi att utredningen kunde leda till ett bra resultat, men vi var inte med i uppdragsbeskrivningen och stod inte bakom utredningen.

Finns det risk för att egenanställda utredare hamnar i en beroendeställning?

– Det kan vara nödvändigt med ögon utifrån, absolut, men vi menar att vi ska nyttja kommunens tjänstemän på ett bättre sätt och att det i vissa delar kan vara aktuellt att ta in konsulter utifrån. Fortsätter vi såhär är det risk att vi inte får ordning på ekonomin.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt