Annons:

M öppnar för att bussa elever till landsbygdsskolorna:

Moderaternas Marie Nicholson öppnar för att elever i tätorten kan gå i landsbygdsskolorna. Foto: Simon Henriksson

M öppnar för att bussa elever till landsbygdsskolorna: "Måste se över det"

Under den här mandatperioden ville Moderaterna lägga ned skolor på landsbygden. Nu öppnar partiet för att bussa ut elever till kransortsskolorna.
– Finns det ett intresse, så måste vi se över det. Det står i vårt valprogram, så det är inga konstigheter, säger kommunalrådskandidaten Marie Nicholson (M).

Annons:

Beslutet att lägga ned flera skolor på landsbygden är den överlägset hetaste frågan under den mandatperiod som lider mot sitt slut. Efter en folkomröstning där den lila majoriteten led ett tungt nederlag drogs beslutet tillbaka.

Under onsdagskvällens valdebatt i Tuna berättade Moderaternas kommunalrådskandidat Marie Nicholson att man tänka sig att flytta barn från tätorten till landsbygdsskolorna – om intresse finns.

– Vi driver ett aktivt skolval, det står i vårt valprogram så det är inga konstigheter alls, säger Marie Nicholson (M) till Dagens Vimmerby efter debatten och fortsätter:

– Finns det en möjlighet att göra det, så är det ett sätt att höja kvaliteten på landsbygdsskolorna, men då måste det vara en tillräckligt stor grupp. Det kan inte vara två eller tre elever, för då blir det alldeles för dyrt. 

Utan hur många?

– Det kan jag inte säga rakt ut. Det får man räkna på vad som är möjligt med skolskjutsar. Det jag kan säga är att det inte är möjligt att gå från Gulltingen till Tuna för att ta ett exempel. Men säg att tio till 15 barn vill gå i Tuna, då ska man se över den möjligheten. Om föräldrar är beredda att sätta sina barn på en skolbuss som tar 30 till 40 minuter.

"Fullt allvarlig"

Marie Nicholson hoppas att det här ska visa om det finns ett intresse bland föräldrar och barn i tätorten.

– Vi vill driva allt som står i vårt valprogram och det aktiva skolvalet står i vårt valprogram. Vi hoppas få svart på vitt om barn vill gå i landsbygdsskolorna.

Tror du det?

– Jag vet faktiskt inte det. Man brukar säga det, men jag vill veta helt säkert.

Är inte det här bara ett försök att locka röster?

– Nej, jag är fullt allvarlig med det här. Jag vill titta på kvaliteten och jag tror att man måste öka elevunderlaget för att få bättre utbildning i landsbygdsskolorna. Jag tänker till exempel på ett ämne som engelska, där det är viktigt att ha klasskamrater att prata med. Utan ett elevunderlag kanske man måste skjutsa elever till andra skolor, så att de får öva. Har man inte kunnat öva med andra inför ett nationellt prov, då har man inte samma förutsättningar. Då måste vi kanske skjutsa dem för att säkerställa kvaliteten till skolor runt omkring. Jag tycker att det är värt att se över om det blir bättre eller om det är värt det.

Klasstorlekarna skulle minska

Marie Nicholson ser fördelar även för elever i tätorten om det skulle gå att få elever att gå i landsbygdsskolorna.

– En av fördelarna är att klasstorlekarna minskar i Vimmerby, vilket ger flera positiva effekter. Det kan i längden också göra det billigare i skolorna i tätorten, säger hon.

Centerpartiets Peter Karlsson var väldigt nöjd med beskedet från Moderaterna.

– Nu vill jag nog samarbeta med Moderaterna. Det vore en fullkomligt jättebra lösning, om vi kan få ut elever från staden till landsbygden, säger han.

Mer om den här debatten kommer senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt