Annons:

  • Ministern besökte Vimmerby:

    Äldreministern Lena Hallengren träffade bland annat Marianne Söderberg under sitt besök i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

  • Ministern besökte Vimmerby:

    Maj-Britt Martinsson var glad över att få besök av ministern Lena Hallengren.

Ministern besökte Vimmerby: "Tror vi får ett otroligt skakigt parlamentariskt läge"

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren från Kalmar län tror att vi får ett otroligt skakigt parlamentariskt läge i Sverige efter den 9 september. Det uttryckte hon under en pressträff i samband med sitt besök i Vimmerby.
– Ytterligheter drar röster just nu, säger hon.

Annons:

Elva dagar före valet den 9 september kom statsrådet Lena Hallengren till Vimmerby. S-ministern besökte det nya vård- och omsorgsprogrammet på Vimmerby gymnasium, äldreboendena Borghaga och Vimarhaga, fikade med Barnpiloterna och knackade dörr i Vimmerby. 

– Jag reser runt i hela landet och försöker resa runt i hela länet och då blev det en dag i Vimmerby. Det var roligt att se vård- och omsorgseleverna, det var flera killar och flera killar med utländsk bakgrund. Annars är det lätt att tro att det är många tjejer, men det blir allt fler killar. Vi garanterar tills vidare anställning om eleverna går ut med fullständiga betyg i S-styrda kommuner, säger Lena Hallengren (S). 

I Vimmerby får eleverna på vård- och omsorgsprogrammet 15 000 kronor för att ta körkort. Det är ett försök att locka in dem i den kommunala verksamheten efter avslutade studier. Men att det skulle bli en nationell lösning är svårt, säger barn-, äldre- och jämställdhetsministern.

– Skolan är kommunal och det ser olika ut på olika ställen. Man arbetar olika, men allt fler kommuner funderar på hur man ska kunna locka fler att till exempel jobba i hemtjänsten. Då behövs ett körkort och nationellt har vi fått igenom att man kan ta ett CSN-lån för att ta körkort för att kunna få ett jobb. 

"Vi vill satsa på välfärden"

Under sitt besök på Vimar- och Borghaga fick hon se det moderna boendet och träffa både personal och boende.

– Som äldreminister är det ett bra sätt att både besöka de som ska jobba i verksamheten, befintlig personal på äldreboenden och de äldre som bor. Jag var här innan det här boendet var färdigbyggt. Vi kommer behöva bygga jättemycket äldreboenden i Sverige framöver och ska vi kunna göra det, anställa mer personal inom äldreomsorgen, skolan och vården går det inte att sänka skatterna. Det finns de som drömmer om både och, men det går inte att sänka skatterna och satsa på välfärden. Vi väljer välfärden, höjda löner, fler anställda och fler boenden före skattesänkningar, säger Lena Hallengren.

Hon markerade också mot Sverigedemokraterna.

– Det är viktigt att säga att vi inte på något sätt kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Som jämställdhetsminister möter jag många kvinnor och yngre tjejer som är bekymrade om vad det ska innebära för dem om SD får inflytande på riktigt. Det handlar om försämrad aborträtt, sambeskattning, att föräldrapenningen inte ska delas. Sverigedemokraterna är oförstående inför att förskolan ska jobba för att utmana killar och tjejer och inte utgå från det könsstereotypa.

Förstärkt resurserna

Lena Hallengren säger att man kommer fortsätta att stötta kommuner om de får behålla regeringsmakten.

– Vi har förstärkt resurserna till kommuner och landsting med 35 miljarder kronor. Det är mycket pengar. Vi vill utöka det med 20 miljarder. Vi ser demografin, vi ser att vi kommer ha en byggboom om vi ska kunna göra allt vi vill och vi ser att vi har stora utmaningar. Vi har fått fart på bostadsbyggnationen. Både välfärdsboende och hyresrätter, som krävs om unga, äldre och människor med lägre inkomst ska ha någonstans att bo. Vi ger ett investeringsstöd för att bygga hyresrätter.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger att det stödet varit ovärderligt för Vimarhem i planerna på Pistolsmeden. 

– Det är en förutsättning för att Vimarhem ska kunna bygga, säger hon.

"Skakigt parlamentariskt läge"

Lena Hallengren (S) beskriver Vimmerby som en kommun som många andra.

– Man har utmaningar. Vi har fokus på att utveckla välfärden och då är det bra om man drar åt samma håll, både nationellt och lokal. Vi ser att det är skillnad för de kommuner som var S-styda under den borgerliga regeringen och som fortsatt vara S-styrda under vår regering. 

Ni är på väg mot ett historiskt uselt valresultat. Vad kan det bero på?

– Det är elva dagar kvar och vi får invänta hur valet går.

Men enligt de flesta opinionsmätningar?

– Det jag kan säga är att jag tror att vi kommer ha ett otroligt skakigt parlamentariskt läge. Vi har ett parti som utmanar om statsministerposten som är tredje störst och verkar vara i fritt fall. Vi ser att ytterligheter drar röster, men det är klart att vi vill va ha ett bättre valresultat än vad siffrorn visar naturligtvis. Men att styra belönas inte alltid i röster. Vi får återkomma till det efter valet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt