Annons:

Skarp kritik mot S hantering av assistansen:

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S) under sitt besök i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Skarp kritik mot S hantering av assistansen: "Inte värdigt debatten"

Socialdemokraterna lovar förändring när det gäller hanteringen av LSS. Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S) öppnar för blocköverskridande samarbeten.
– Min bedömning är att vi ska kunna komma överens om detta, säger hon till Dagens Vimmerby.

Annons:

Regeringen har fått massiv kritik från oppositionen för sin hantering av funktionsnedsattas rätt till personlig assistans. LSS-hanteringen har kallats för bland annat "katastrof" och "haveri". Ebba Busch Thor (KD) har också sagt att Socialdemokraterna "borde skämmas".

Många färre funktionsnedsatta har också assistans sedan regeringen tillträdde. Det beror på de besparingar som gjorts inom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, under mandatperioden.

Nu lovar Socialdemokraterna förändringar. Det berättade partiet på torsdagen.

– Det kan kosta 700 miljoner eller en miljard. Det spelar ingen roll, säger Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, enligt Aftonbladet. 

"Hamnat i kläm"

På onsdagen besökte Lena Hallengren (S) Vimmerby. Dagens Vimmerby lyfte då frågor om den personliga assistansen. 

– När det gäller LSS handlar det om en jätteknepig situation. Det är utan tvekan människor som har hamnat i kläm. Det beror inte på att vi inte vill, utan vi har en lag som är otydlig. Det handlar om domar som tolkas olika och olika saker vi tror ger rätt till assistans. När vi ska ändra en lag så går det inte jättefort – även om jag skulle vilja det. Det är en omfattande och komplex lag som är 25 år gammal. Det är jättemånga frågor som vi behöver ta tag i, var går gränsen, vem ska ha stalig eller kommunal assistans, vad gäller för barn. Det finns tio andra insatser som en kommun kan bevilja också, säger Lena Hallengren (S).

Hon säger att Socialdemokraterna är beredda att inleda blocköverskridande samtal kring LSS-frågorna.

– Jag har träffat partierna för samtal och min bedömning är att vi ska kunna komma överens om detta. Vi ska träffas igen efter valet med de partier som nu uttrycker stort intresse för frågan. Jag utgår från att det inte bara handlar om valtemperatur. Tonläget som är nu är inte värdigt för debatten. För oss är det viktigt med en lagstiftning som fungerar och som ger tydliga besked om vad som är grundläggande behov. Det är klart att det är ett grundläggande behov att kunna andas och äta. Vi fick en dom i våras om sondmatning, där man skulle få rätt till assistans. Då tänkte jag att vad skönt att det hamnade ett domslut på rätt sida. Då gjordes ändå en egen tolkning och man fick inte rätt till assistans. Vi måste se till att lösa det på det snabbaste sättet, men frågan är rätt knepig.

"Kan inte säga att pengarna är slut"

Lena Hallengren säger till Dagens Vimmerby att kommuner inte kan säga att de inte har råd. 

– Man kan inte säga att man inte har råd med särskilt boende, med skola, med försörjningsstöd. Man kan inte säga att pengarna är slut. Det är ingen skillnad på om någon har rätt till assistans eller ledsagsning, det är samma rätt.

Måste inte staten stötta kommunerna ännu mer då?

– Vi har förstärkt resurserna till kommuner och landsting med 35 miljarder kronor, men vår uppfattning är att det inte räcker. Välfärden behöver ytterligare tillskott och inte skattesänkningar. Problemet är att lagen måste göras om och det måste finnas en majoritet över blockgränserna.

"Inte min bild"

SVT skrev tidigare i veckan att kommuner planerar för barnboenden för funktionshindrade barn. Något som centerledaren Annie Lööf reagerade kraftigt mot.

– Det vänder sig i hela kroppen på mig när vi måste bygga barnboenden i Sverige, för att staten sviker, sa Annie Lööf (C) i SVT under en debatt med Lena Hallengren.

Ministern från Kalmar län menar att det är en felaktig beskrivning.

– Den som tror att det finns barnboenden tycker jag ska ta kontakt med kommunerna. Min bild är inte att verkligheten ser ut så. Det kan behövas bostäder för avlastning, men det är en annan sak. Föräldrar med barn med stora funktionsnedsättningar kan behöva avlastningar, det kan handla om en vecka eller en helg. Men min bild är inte att kommunerna på grund av att man inte beviljas statlig assistans bygger boenden där barn ska bo, säger Lena Hallengren till Dagens Vimmerby.

Du menar att det är en falsk bild?

– Min uppfattning efter att ha pratat med kommuner är att man inte bygger några boenden där barn ska bo i stället för att få assistans. Det är en bild jag ser på med kritiska ögon.

Lena Hallengren vill också införa en lex Nora, uppkallad efter uppmärksammade Nora Eklöv, som ska ge personer med assistans rätt att ta med sig den när man flyttar till en annan kommun.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt