Annons:

  • SD-ledaren talade i Vimmerby:

    Jimmie Åkesson talade inför cirka 500 personer på torget i Vimmerby. Foton: Simon Henriksson

  • SD-ledaren talade i Vimmerby:

    Mycket folk fanns på plats för att lyssna.

  • SD-ledaren talade i Vimmerby:
  • SD-ledaren talade i Vimmerby:
  • SD-ledaren talade i Vimmerby:
  • SD-ledaren talade i Vimmerby:
  • SD-ledaren talade i Vimmerby:
  • SD-ledaren talade i Vimmerby:

SD-ledaren talade i Vimmerby: "Kommer inte bidra till något kaos"

Ett hav av människor hade samlats på torget i Vimmerby för att ta del av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tal. På plats både anhängare och meningsmotståndare.
– Det var trevlig stämning. Jag är jättenöjd, säger Jimmie Åkesson.

Annons:

Uppskattningsvis drygt 500 personer hade samlats på torget i Vimmerby för att höra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hålla torgmöte. 

Få meningsmotståndare fanns på plats även om en tyst aktion genomfördes av personer med ryggarna mot talaren. En pride-flagga viftades det också med i publiken. 

– Det var trevligt, mycket folk, bra väder och trevlig stämning. Jag är jättenöjd, säger Jimmie Åkesson vid en kort pressträff. 

Talet i Vimmerby var hans 46:e under valrörelsen. Direkt efter sitt tal i Vimmerby åkte han till Stockholm för att delta i utfrågningen i TV4. På onsdagen var han tillbaka i Småland. Totalt ska han hålla 56 tal i flera av Sveriges mindre kommuner. 

Skillnaden är stor jämfört med för åtta år sedan, när SD fajtades för att komma in i riksdagen. Då möttes han av högljudda protester i stort sett överallt i landet.

– Det har varit väldigt trevligt, nästan inga störningar och det har varit som det ska vara i en valrörelse. Det är klart att man har stött på politiska motståndare, men det har varit många anhängare och nyfikna som har lyssnat, applåderat och tagit till sig, säger han.

Under sitt tal i Vimmerby märkte han inte av några politiska motståndare.

– Men jag förstod att det var några stycken. Det är bra, man ska kunna mötas på gator och torg utan att störa varandra. 

"Tänkte på gruppvåldtäkter"

Innan Jimmie Åkesson talade uppträdde tidigare Boppers-medlemmen Peter Jezewski, SD-kandidat till riksdagen, med flera gamla låtar. Dessutom pratade smålänningen och SD-toppen Mattias Karlsson.

– När jag åker förbi Mariannelund, så tänker jag inte på Katthult. Jag tänkte på den värsta gruppvåldtäkten i Sverige, jag tänkte på ett hedersmord. Det var dessa bilder jag fick upp i stället för Emil och Ida. Det om något visar att samhällsriktningen är på väg åt fel håll, sa han.

Efter honom klev den som alla i publiken väntat på upp på scenen. Jimmie Åkesson talade i drygt 45 minuter och skildrade en mörk bild över Sverige och samhällsutvecklingen. 

– Verkar Sverige må bra? Utvecklas Sverige i rätt riktning? frågade han publiken. 

Ett väntat och rungande nej mötte honom. 

– Det är Sverigedemokraterna som står för förändring på riktigt. Vi kommer inte bidra till kaos och vi är beredda att ta ansvar för Sverige.

"Bryr oss mycket om integration"

Jimmie Åkesson berörde många delar, bland annat våldtäkter, gängkrig, arbetslöshet och vårdköer. Den viktigaste åtgärden han ser är att begränsa invandringen till Sverige.

– Vi bryr oss mycket om integration, men bara för att man byter mark under fötterna byter man inte värderingar. Den viktigaste integrationsåtgärden är att begränsa invandringen. Garanten för det är Sverigedemokraterna. Vi ska ha en riktig integrationspolitik. Det finns en massa människor som har kommit till Sverige och tillfört en massa. Jag tror att alla här känner någon. Men man måste få en förståelse för var problemen finns. Det viktigaste är att man lär sig språket för att bli en del av vårt samhälle. Man behöver även förstå hur vårt samhälle är uppbyggt. Vi behandlar barn med respekt, man behandlar djur med respekt, man behandlar vår natur med respekt. Vi har jämställdhet i Sverige och det måste man förhålla och anpassa sig till, sa Jimmie Åkesson under sitt tal.

Vikten av trygghet lyftes också och naturligtvis kom han då in på polisen. 

– När cirkus Åkesson kommer till stan, då finns det jättemycket poliser. Får vi vara med och bestämma ska det bli många fler poliser och mer lön till polisen, sa han.

Vill ha bort delade turer

SD-ledaren Jimmie Åkesson berörde också personalsituationen i vården och vill ha bort delade turer helt och hållet.

– Vi lägger mycket pengar på arbetsmiljön för vårdanställda och arbetstiderna. Vi vill få bort oregelbundet skiftarbete med lagstiftning om så krävs. Vi lägger mycket pengar på att få bort de delade turerna. För kommunernas del handlar det om att lösa bemanningen under topparna och det kommer lösa sig självt av att erbjuda fler heltid. Vi satsar pengar för att man ska slippa jämna ut sin arbetsdag, säger Jimmie Åkesson.

SD föreslår stora skattesänkningar i sin budget, men allt är finansierat enligt partiledaren. 

– Jag vågar inte säga någon siffra på hur stora skattesänkningar vi föreslår, men vi har finansiering på allt vi gör. Sambandet mellan välfärdsnivå och skattetryck, som Stefan Löfven gärna trycker på, köper jag inte. Tidigare regeringar har lyckats hålla nere skattetrycket och ändå ha mer skatteintäker. Vi vill skära ned på migrationen, integrationen och göra mer effektiva arbetsmarknadsinsatser genom att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen bland annat.

"Visst är han underbar"

Partiledaren markerade även hårt mot statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

– Inget parti kan få egen majoritet, inget block heller. Vi har tre jämnstora block i Sverige och det måste man förhålla sig till. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige och det har vi varit i åtta år. Man måste förhandla – och det är ansvarslöst att säga att vi inte förhandlar med dem oavsett hur mycket röster de får.

Sverigedemokraternas förstanamn till valet i Vimmerby kommun, Anneli Jakobsson, var mycket nöjd med besöket.

– Visst är han underbar vår partiledare, ropade hon till åhörarna och lade till:

– Nästa vecka är han statsminister.

Jimmie Åkesson fick även frågor av Dagens Vimmerby om flera av Anneli Jakobssons uttalanden under mandatperioden. Här kan du läsa en artikel om det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt