Annons:

KOMMUNALRÅDET HAR KÄNT SIG FÖRFÖLJD:

Kommunalrådet Helen Nilsson har känt sig förföljd under mandatperioden.

KOMMUNALRÅDET HAR KÄNT SIG FÖRFÖLJD: "FÅTT HOTFULLA MEJL"

Den gångna mandatperioden har inneburit ett tufft klimat i Vimmerbypolitiken. Kommunalrådet Helen Nilsson (S) har känt sig både hotad och förföljd.
– Det kunde komma mejl om att jag inte skulle lämna stadshuset, berättar hon inför valet.

Annons:

På söndag ska Vimmerbyborna välja vilka partier som ska styra kommunen de närmaste fyra åren. Bakom oss kan vi då lägga en mandatperiod präglad av hårda konflikter och tuffa beslut. 

Allt fler politiker, även på lokal nivå, känner sig hotade på olika sätt. Många ser ett politikerhat sprida ut sig. 

Kommunstyrelsens vice ordförande, Helen Nilsson (S), är en av dem. Inför valet berättar hon att hon känt sig både förföljd och hotad under mandatperioden.

– Jag kan inte säga att jag har blivit påhoppad fysiskt, men det har varit en psykiskt tuff period. Det började ganska snart i samband med folkomröstningen, det var ett högt tonläge både mellan övriga politiker och medborgare, säger Helen Nilsson.

Hon berättar att hon fick motta hotfulla mejl i samband folkomröstningen. 

– När det var som värst kom det mejl om att man skulle stanna på stadshuset, att man inte skulle gå utanför dörrarna. När det var som mest diskussioner kändes det som ett hot att man skulle stanna där man är, säger Helen Nilsson och fortsätter:

– Jag har fått hot om andra i mitt parti som gjort saker som stört dem. Jag har fått hot om att jag ska göra någonting åt det, att jag ska ta tag i det och göra som medborgarna tycker. Demokratin hamnar i fara med indirekta hot, som menar att vi inte ska ta de beslut vi tar utan att de ska ändras.

Har känt sig förföljd

Flera gånger har hon också känt sig förföljd i Vimmerby. 

– Det kan handla om att det dykt upp personer på olika ställen, så man känt sig förföljd.

På vilket sätt?

– Det kan vara olika ställen jag har varit på och rätt som det är finns personen där. När jag varit och handlat till exempel så har personer dykt upp där. Man blir nojig och kan sätta det i samband med saker som har hänt. Indirekt skulle jag säga att det känns ganska hotfullt. Man har stått framför, stått bakom och gjort sig sedd om jag säger så. Det har varit viktigt att göra sig sedd för de här personerna.

"Inte haft det värst"

Helen Nilsson (S) säger att hon ibland har känt sig kränkt.

– När man känner att det har varit som värst i media, då tänker man att "sådär var det inte riktigt". Men det är så det har uppfattats. Man har inte vetat riktigt hur hårt klimatet skulle bli, för ibland när man läser Facebook eller i media så blir man mer eller mindre idiotförklarad. Och så vet man hur mycket tid och engagemang vi politiker lägger ned.

Hon förstår att det är flera, främst inom majoriteten, som har valt att sluta. 

– Jag har inte haft det värst eller så är det så att jag inte har tagit åt mig lika hårt. Men det är flera som har valt att sluta och som inte har orkat med. Jag förstår det, det har varit tufft för alla. Samtidigt tycker jag att det har blivit lugnare, både i politiken och bland medborgarna, men så fort något poppar upp som man inte tycker om så är trollen där, säger hon.

Har du övervägt att hoppa av?

– Tankarna har funnits där, men det är mest omgivningen som ifrågasätter om det är värt det. De tycker inte att jag ska utsätta mig för något sådant här. Så det är nog mest andra som tycker att det är jobbigt. Jag tycker också det är jobbigt, men man vänjer sig både på gott och ont. Ibland har jag känt att det får vara bra, men samtidigt tycker jag att det är så roligt och viktigt. Vi har diskuterat det mycket i gruppen. Även om man tycker att det är roligt, så är det just det att man blir missförstådd, obekväm eller hotad som gör att man slutar.

Har du gått med något av det här till säkerhetssamordnaren eller polisen?

– Jag har nämnt det, det har jag gjort.

"Blir orolig"

När hon tittar framåt är hon orolig för demokratin på sikt.

– Jag blir orolig, inte så mycket för min egen del, men för politiker runt omkring mig. Ofta gör vi ett problem, både politiker, medborgare och media. Vi hetsar och sätter igång något som kanske inte är något. En liten sak kan bli jättestor.

Vad betyder sociala medier i det sammanhanget?

– Vi är inte vana vid det här tempot som blir och ska inte heller vänja oss vid det. Politik ska gå långsamt, det ska plöjas, det ska stötas och blötas. Det finns ingen annan väg. Sedan behöver varken politiker eller medborgare vara otrevliga, det är viktigt att ha med sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt