Annons:

Nestor reagerar på SD:s framgång i kommunen:

Socialdemokraten Daniel Nestor tycker att det är läskigt med SD:s framgångar i kommunen.

Nestor reagerar på SD:s framgång i kommunen: "Läskigt att de ökar här"

Sverigedemokraternas förstanamn Sandor Högye uteslöts efter att ha delat in människor i olika raser. Ändå gick partiet fram med två mandat i kommunen.
– Det är läskigt, säger Daniel Nestor (S).

Annons:

Sverigedemokraternas företrädare har blivit uppmärksammade för flera kontroversiella uttalanden under mandatperioden. Till slut fick toppnamnet Sandor Högye lämna partiet – efter att ha uppmanat svenska ungdomar att beväpna sig och pratat om människans olika raser. 

Anneli Jakobsson har bland annat sagt att "negrer är ett eget folkslag" och trott att det skulle vara inbördeskrig i Sverige innan 2018.

En styrelseledamot i SD Vimmerby kallade invandrare för "svartskallar" och en annan styrelseledamot dömdes för hets mot folkgrupp, sedan han i en Facebook-grupp skrev att "Ett B52 plan så är problemet löst" angående en boendesituation för tiggare.

Går starkt framåt

Men trots detta går Sverigedemokraterna starkt framåt i kommunen och ökar med 2,3 procentenheter. Det ger partiet två nya mandat.

– Jag tycker att det läskigt att de går framåt. SD är nu lika stora som Moderaterna och då måste man ställa samma krav på dem. Jag tycekr inte att de har levererat i opposition, av oppositionspartierna är det Vänsterpartiet som har levererat bäst. De har gjort prioriteringar till skillnad från andra partier som tittat på små summor i stället för att se generella strukturer där man kan förändra, säger Socialdemokraternas ordförande Daniel Nestor.

Trodde du inte att SD skulle öka?

– Nej, jag trodde inte det. Det är oroväckande. Samtidigt fick de 2 000 röster till riksdagen och fick bara hälften till kommunen från Vimmerby. Jag tycker inte att SD har levererat här om man jämför med övriga oppositionspartier. Med den politik de har drivit är det förvånansvärt att de får ett sådant genomslag. 

Daniel Nestor (S) säger att SD också är det enda partiet som är uteslutet att samarbeta med för sitt parti. 

– Rent krasst är det så. Det är för stor skillnad rent ideologiskt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt