Annons:

KLART: Kultur- och fritidsnämnden läggs ned

Peter Högberg (S) har gjort sitt som ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Fullmäktige har beslutat sig för att lägga ned nämnden. Foto: Simon Henriksson

KLART: Kultur- och fritidsnämnden läggs ned

Kultur- och fritidsnämnden läggs ned. Det gör även kultur- och fritidsförvaltningen. Det bestämde kommunfullmäktige alldeles nyss.

Annons:

Förändringen innebär att nämnden läggs ned från den 31 januari och att verksamheter inom kultur- och fritidsförvaltningen flyttas över till kommunstyrelsen. Det medför också att näringslivsavdelningen byter namn till utvecklingsavdelningen där tre olika enheter samlas: en näringslivs-, en kultur- och fritids- och en folkhälsoenhet. Enligt beslutet ska även en projektgrupp som tittar på möjliga synergieffekter inom utvecklingsavdelningen bildas.

Kultur- och fritidsbudgeten flyttas över till kommunstyrelsen och förändringarna börjar att gälla med en gång.

Frågan har utretts av konsulten Claes Markstedt som lämnade fyra förslag. Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade emot beslutet:

– Kommunstyrelsen har redan ganska mycket att besluta om, eftersom servicenämnden togs bort. Min uppfattning är att KS inte ens hinner med det mest övergripande, ekonomin. Det kräver att KS lägger tid på det. Nu är ju förslaget att lägga in ännu fler detaljfrågor, att göra det. Kommer inte göra KS arbete lättare. KS kommer inte kunna behandla dem lika bra som en egen nämnd.

Nöjd ordförande

Centerpartiet yrkade på bifall, men efterfrågade också en stabil politisk organisation framöver.

– Det vi menar är att en politisk organisation ska man ha respekt för. Det behövs en stabilitet i kommunens politiska organisation och det öppnade Tomas Peterson för, sa Ingela Nilsson Nachtweij.

Tomas Peterson sa så här:

– Vi kommer tillbaka nästa mandatperiod om hur det ska se ut. Det kommer gå att hitta många goda möjligheter till synergieffekter efter det här beslutet.

Peter Högberg (S), ordförande i den numera nedlagda nämnden, var också nöjd:

– Det här är ett riktigt bra beslut, konstaterade han. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt