Annons:

Besparingen för äldreboendena: 362 000 kronor

Pensionärerna på Frödala gillar inte förvaltningens förslag om att dra in på lunchserveringen. Foto: Simon Henriksson

Besparingen för äldreboendena: 362 000 kronor

Att stänga matsalarna på Frödala och Solgläntan samt att ta bort frukost och kvällsmål från Granen sparar blott 362 000 kronor. Det är inte ens en tusendel av kommunens budgeterade nettokostnader under 2016.

Annons:

Ilskan är stor över nedskärningsförslaget för kostverksamheten på tre äldrekollektiv i Vimmerby kommun. Båda pensionärsföreningarna, PRO och SPF, har sågat förslaget om att stänga matsalarna på Frödala och Solgläntan samt att bara servera lunch på Granen framöver.

DV har granskat kommunens underlag och kommit fram till att besparingen endast blir 362 000 kronor för förändringarna på de tre enheterna. Det är inte ens en tusendel av kommunens budgeterade nettokostnader på 814 miljoner kronor under 2016. Exakt sparar kostförslaget 0,04 procent av kommunens nettoutgifter 2016. Det är fyra tiotusendelar. 

Förändringarna på Frödala och Solgläntan samt Granen är bara en del av det kostförslag som totalt beräknas spara 972 000 kronor.

Förvaltningen har räknat med ökade kostnader för socialnämnden, men inte med minskade hyreskostnader för de matsalar som man i dag hyr av sitt bostadsbolag Vimarhem. Besparingen blir följande för de tre enheterna:

Frödala: 114 000 kronor.

Solgläntan: 80 000 kronor.

Granen: 168 000 kronor.                                                                                                 

Totalt: 362 000 kronor.

Stängt sedan 1 april

I kostförslaget ingår även stängningen av Norrskenets matsal för 450 000 kronor, men eftersom lokalerna byggs om till förskola har matsalen varit stängd ända sedan 1 april 2015.

Socialförvaltningen har gjort en uppskattning av det ökade behovet av hemtjänst som blir följden om matsalarna stängs.

– Vår beräkning av kostnader är för den hemtjänst som behövs vid de måltiderna. Vi har inte räknat in eventuella hemtjänstbehov som kan uppstå på grund av att samlingsplatsen med gemenskap med andra försvinner, skriver kostchefen Sofia Andersson i ett mejl till Dagens Vimmerby.

Hur ser du på reaktionerna som förslaget fått?

– Det är ett förslag som påverkar medborgare så jag har förståelse att det blir reaktioner.

Ger ingen besparing

Om förslaget går igenom får de äldre tillaga sin egen mat, förutsatt att de inte får ett särskilt beslut från socialförvaltningen.

– Om en person inte klarar det själv kan man söka hjälp via kommunens biståndsenhet. De gör då en prövning av situationen.

Enligt Sofia Andersson är det relativt få personer som berörs av förslaget. Cirka tio personer äter frukost och kvällsmat på Granen, cirka tio äter lunch på Solgläntan och cirka tio på Frödala.

Besparingen ligger främst i minskade personal- kostnader och transportkostnader. Enligt Sofia Andersson ger det ingen besparing att samordna kostverksamheten på äldrekollektiven med andra kostverksamheter i de berörda orterna. Kommunstyrelsen väntas fatta beslut på sammanträdet den 16 februari. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt