Annons:

KD tar många viktiga poster – ser ingen risk för maktkoncentration

Här är de politiker som tar plats i styrelser och nämnder för Kristdemokraterna. Foto: Pressbild

KD tar många viktiga poster – ser ingen risk för maktkoncentration

Kristdemokraterna belönas efter sitt finfina val i Vimmerby kommun. Partiet tar flera viktiga poster – och nu är deras lagbygge presenterat.
– Vi får goda möjligheter att påverka politiken, säger Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Efter en mandatperiod i opposition är Kristdemokraterna tillbaka i majoritet. Partiet belönas också rikligt för valsuccén – partiet ökade med 119 procent – och tar plats i samtliga styrelser och nämnder.

– Det är en förhandling gjord som vi är jättenöjda med. De andra partierna var måna om likvärdiga möjligheter, vilket ger oss både ledamöter och ersättare i samtliga nämnder och styrelser, säger Gudrun Brunegård.

Mest ansvar hamnar på gruppledaren Ola Gustafssons axlar. Han blir ordförande i Vimmerby Energi- och Miljö AB samt de två nya utskotten kultur- och fritidsutskottet och samhällsbyggnadsutskottet. 

– Jag tycker att det är roligt att vi är ett så stort gäng med uppdrag, det var få uppdrag under den senaste mandatperioden. Vi laddade upp under våren, fick in många nya på listan och har ett stort engagemang inom partiet. Det känns väldigt bra att vi finns representerade i alla nämnder och styrelser, det ger oss en bra inblick, säger Ola Gustafsson, som nu kommer ta tjänstledigt från sitt jobb på Hultsfreds kommun.

"Tror vi blir bättre"

Att det kan bli en maktkoncentration i och med att flera av allianspolitikerna hamnar på olika och viktiga stolar, tror KD-politikerna inte. 

– Det är en sida av det. Men vi kritiserade under den förra mandatperioden att vi skulle ha två heltidsarvoderade kommunalråd och ansåg att det hade varit mer smakligt om man kombinerat det med annat ordförandeuppdrag. Det är det vi gör nu och det tror vi blir bättre, säger Gudrun Brunegård. 

KD väljer att ha Nina Gustafsson som ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden, AnnSofi Henricsson i socialnämnden och Tino Åberg i miljö- och byggnadsnämnden. Thomas Karlsson blir vice ordförande i Vimarhem och nyförvärvet Bjarne Lynbech blir ledamot i revisionen.

Anders Brunegård blir ersättare i socialnämnden, Torbjörn Sandberg i kommunstyrelsen, Christina Sorsa i barn- och utbildningsnämnden samt val- och demokratiberedningen. Gudrun Brunegård blir ordinarie ledamot i val- och demokratiberedningen.

– Som ordförande i partiavdelningen är jag jättenöjd med den bredd vi har. Vi har lång politisk erfarenhet kombinerat med flera nya politiker. Det känns jätteroligt och vi har jättegoda möjligheter att påverka politiken, säger Brunegård.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt