Annons:

VÄNSTERN SÄGER NEJ TILL LÖFVEN – ”ACCEPTERAR INTE DET”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Fotograf: Jessica Segerberg

VÄNSTERN SÄGER NEJ TILL LÖFVEN – ”ACCEPTERAR INTE DET”

Efter genombrottet i helgen är regeringsfrågan tillbaka på ruta ett. Alldeles nyss meddelade Vänsterpartiet att man kommer att rösta nej till Löfven som statsminister utifrån de villkor som förhandlats fram.
– Vi är en absolut nödvändig del av de mandat som krävs för att Löfven ska bli vald. Vi kräver respekt för det, sa Jonas Sjöstedt på den presskonferens som pågår.

Annons:

Vänsterpartiet säger nej till en socialdemokratisk regering utifrån det underlag som förhandlats fram eftersom man anser att politiken är för högerorienterad.

– Vi är förvånade och besvikna över hur långt högerut Socialdemokraterna har gått. Det skulle bli den mest högervridna socialdemokratiska regeringen Sverige sett. Politiken skulle öka klyftorna och öka människors otrygghet på sina arbetsplatser och möjligheten att ha råd med en rimlig bostad. Vi accepterar inte det och kommer rösta nej till alla sådana förslag oavsett vem avsändaren är, sa Sjöstedt bland annat.

I dag har talmannen haft återkoppling med samtliga partiledare för riksdagspartierna. Tanken var att talmannen skulle föreslå Stefan Löfven som ny statsminister med omröstning på onsdag – men nu är läget oklart igen. Vänsterpartiet vill ha garantier för fortsatt politiskt inflytande och besvikna på överenskommelsens högerinriktning. 

– Överenskommelsen är vi ingen del av och vi kommer inte ta ansvar för den. Vi kommer bekämpa förslagen med all kraft vi har, innanför och utanför riksdagen. Löfven-regerigen som finns som en möjlighet förutsätter Vänsterpartiets mandat och det är orimligt att vi ställs helt utan inflytande, det är inte acceptabelt. 

I överenskommelsen mellan S, C, L och MP finns det en skrivning om att Vänsterpartiet utestängs från inflytande.

– Det är en otroligt unik hållning som är helt oacceptabelt. Vi är en förutsätting för att regeringen ska komma till, att då säga att vi får noll inflytande går inte, vi accepterar inte det.

Vänsterpartiet vill nu ha flera förtydliganden från Stefan Löfven för att kunna släppa igenom honom som statsminister. Exakt vilka krav partiet ställt gick inte Sjöstedt in på.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt