Annons:

Statsvetare: "Politisk fingertoppskänsla om de backar"

Statsvetaren Erik Wångmar var förvånad över att hela 86,65 procent röstade för att att bevara skolorna på landsbygden. Men han tror inte att majoritetens val är självklart. – Valdeltagandet är ganska högt, men det är lägre än det som Helen Nilsson (S) pekat ut, säger han.

Annons:

53,1 procent av valmanskåren i Vimmerby kommun gick och röstade i folkomröstningen. Av dem röstade 86,64 procent på att bevara skolorna i Gullringen och Djursdala och förskolan i Pelarne. 

Det betyder att 46 procent av valmanskåren röstat för att bevara. 

– Resultatet är entydigt, det är inget att diskutera. Hade det inte varit ett så lågt valdeltagande i Vimmrby tätort, så hade nog inte resultatet varit lika tydligt. Det här visar att det är en skillnad mellan stad och land, men även i Vimmerby tätort har de som röstat velat behålla skolorna, säger statsvetaren Erik Wångmar, verksam vid Linnéuniversitet. 

Vad säger du om valdeltagandet på 53 procent?

– Det är lägre än det som Helen Nilsson (S) pekat ut, men det är ganska högt. Det finns folkomröstningar med högre deltagande, men då har det varit i samband med ett EU-val eller ordinarie val. Det går inte att förneka att det här är ett högt deltagande. 

"Politisk fingertoppskänsla"

Det är svårt att förutse hur majoriteten kommer att hantera den rådgivande folkomröstningen, säger Erik Wångmar. 

– Utifrån vad de har sagt, så kanske de inte bryr sig om resultatet. Samtidigt håller jag det öppet när resultatet är så tydligt. Struntar de i resultatet så provocerar de väljarna. Men jag håller det för öppet att de följer folkomröstningen och visar politisk fingertoppskänsla. 

Om de inte gör det – är de rökta i valet 2018?

– Deras siffror blir inte bra på landsbygden, men de kan klara sig skapligt i tätorten. Det handlar trots allt om en enda fråga och det är långt kvar till valet. Det kan rinna av en del, men det är klart att det kommer påverka. Särskilt problematiskt blir det för Moderaterna, där en stor del av väljarna är benägna att byta till Centerpartiet. 

Trodde du att nästan 87 procent skulle rösta för att bevara? 

– Jag trodde på en ganska klar övervikt, men inte att det skulle vara så högt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt