Annons:

Många olika modersmål i kommunens skolor – ett 30-tal språk totalt

Många elever har ett annat modersmål än svenska i kommunens skolor. Foto: Pixabay

Många olika modersmål i kommunens skolor – ett 30-tal språk totalt

Många barn och unga i kommunens förskolor och skolor har ett annat modersmål än svenska. Totalt rör det sig om ett 30-tal språk.

Annons:

Över 100 elever i Vimmerby kommun har modersmålsundervisning i ett annat språk än svenska. Det handlar om bland annat arabiska, kurdiska, dari, parsi och bosniska.

Elever, som tillhör någon av de nationella minoriteterna, har utökad rätt till modersmålsundervisning. De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Elever i grundskolan och gymnasieskolan har rätt till modersmålsundervisning utifrån vissa förutsättningar. Finns det färre än fem elever med ett visst modersmål har man inte rätt till undervisning.

Totalt är det ett 30-tal olika modersmål som kommunens barn och unga har.

Barn- och utbildningsnämndens ledamöter beskriver det som en tillgång för kommunen.

"Kan vara räddningen"

Men det ställer också höga krav på nämnden och även skolorna.

– Man har rätt till fjärrundervisning och det är en förutsättning för att en kommun ska klara av det. Det är väldigt dyrt, men det är dyrt att ha en heltidsanställd också. De tekniska resurserna kommer behövas, och det kan bli så inom många ämnen. Ungdomar är vana vid det här i dag, men det kan behövas något slags stöd för det, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i BUN. 

– Det kan vara räddningen för landsbygdskommuner när det gäller speciella ämnen i framtiden, säger Lis Astrid Andersson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt