Annons:

Ungdomar gjorde praktik hos kommunledningen:

Albin Magnusson och Melis Kaya har haft praktik hos Ola Gustafsson (KD) och Ingela Nilsson Nachtweij (C). Foto: Simon Henriksson

Ungdomar gjorde praktik hos kommunledningen: "Jobbar väldigt mycket"

Melis Kaya och Albin Magnusson har praktiserat hos kommunledningen under sin APL. Det har varit mycket givande – tycker båda parter.
– Politiker och tjänstemän jobbar väldigt mycket, säger Melis Kaya och Albin Magnusson.

Annons:

Under vecka 9 har gymnasieeleverna haft sin APL-period, Arbetsplatsförlagt lärande, och två av eleverna – Melis Kaya och Albin Magnusson – gjorde något ganska oväntat.

Duon som går sista året på det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på beteende på Vimmerby gymnasium tog chansen att ha praktik hos kommunledningen. Under en vecka fick de följa med Ingela Nilsson Nachtweij, Marie Nicholson och Ola Gustafsson.

– Jag tyckte att det skulle vara väldigt intressant att titta på kvinnligt ledarskap och ville vara hos Ingela. Jag har blivit inspirerad både henne och Carolina (Leijonram). Jag har lite tankar kring chefskap och nu har jag fått ännu mer idéer, berättar Melis Kaya. 

Albin Magnusson sökte till Viasat först, men fick inget svar därifrån.

– Jag är inte så insatt i politik, men Carina Johansson på gymnasiet föreslog det så då tog jag kontakt med Ola (Gustafsson), berättar han. 

"Många möten"

Många av de andra eleverna har valt att gå andra vägar som att praktisera hos företag och klädaffärer.

– Vi, jag, Marie och Ola, pratade ihop oss snabbt och tänkte att det kunde vara svårt att få ihop en hel vecka, så då fick vi hjälpas åt tänkte vi. Det har varit många möten för dem och de var också med på fullmäktige i måndags, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Varken Melis Kaya eller Albin Magnusson säger att de hade så stora förväntningar inför praktiken.

– Det har varit många möten, föreläsningar och företagsbesök. Det har varit brett och givande, säger Melis Kaya, som tittat mycket på just Ingelas ledarskap:

– Det har varit väldigt inspirerande och man lär sig mycket om sig själv när man tittar på andra.

– Det händer saker hela tiden. Det var inte tråkigt, men de gör mycket mer än vi hade förväntat oss. Det har varit väldigt spännande, säger Albin Magnusson.

"Inget för mig"

Ingen av dem har dock särskilt stora politiska ambitioner.

– Politik är nog inget för mig. De här gör jobbet bättre än mig, haha, men det är intressant att ta del av. Det finns en stor respekt mellan partierna och det är trevligt och roligt att det är så. Alla har också behandlat oss väl och varit omtänksamma. De tog in våra åsikter och frågade oss också. De har varit väldigt öppna mot oss och vi har haft roligt. Det är synd att det tog slut så snabbt, säger Albin Magnusson.

Både Ingela Nilsson Nachtweij och Ola Gustafsson har uppskattat tiden med en praktikant.

– Det är praktiskt att få in en röst från de unga. Det var lätt att säga ja och vi har lärt oss mycket av det här också, säger Ola Gustafsson. 

– Dels har vi blivit intervjuade om ledarskap och då får vi reflektera över det. Vi har också fått höra hur de ser på kommunen och sådär, säger Nilsson Nachtweij, som tycker att det var ett bra initiativ från gymnasiet:

– Jag har också anmält mig som Prao-plats till högstadieelever, när det drar igång sedan.

"Väldigt demokratisk"

Hur är då Ingela Nilsson Nachtweij och Ola Gustafsson som ledare, enligt Melis Kaya och Albin Magnusson?

– Ingela är väldigt demokratisk och lyhörd. Det är mitt första intryck. Ola är väldigt rolig och vi har skrattat en hel del med honom. Han få alla att trivas och är en sån som behövs, säger de.

Eleverna får också beröm.

– De har varit öppna och intresserade och passat tider som är viktigt på en arbetsplats, säger Nilsson Nachtweij.

Nu ska eleverna skriva en rapport utifrån APL-perioden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt