Annons:

  • Efter kritiken – inga bostäder på gräsplätten i Vimmerby

    Vimmerbyalliansen, med Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Ola Gustafsson (KD) i spetsen, är överens om att inte bygga bostäder i Blåsekulleparken. Foto: Pressbild

  • Efter kritiken – inga bostäder på gräsplätten i Vimmerby

    Blåsekulleparken.

Efter kritiken – inga bostäder på gräsplätten i Vimmerby

Det blir inte några bostäder i Blåsekulleparken. Vimmerbyalliansen är eniga om att stoppa detaljplanen för bostäder i grönområdet.
– Vi tycker att den platsen lämpar sig för att vara ett grönområde, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Planen på att bygga bostäder på Vimmerbys högsta punkt – den så kallade Blåsekulleparken – kom upp under 2017. Det var den dåvarande majoriteten bestående av S och M som ansåg att det var en lämplig plats efter att ha gjort en inventering av områden i Vimmerby. Då var man på jakt efter nya områden och tomter för bostadsbyggnation i Vimmerby, och området var ett av de 15-talet områden som pekades ut. Miljö- och byggnadsnämnden fick i uppdrag att ta fram nya detaljplaner för områdena. 

Det lokala husföretaget BoKlok visade snabbt intresse för att bygga just där. Men nu drar Vimmerbyalliansen tillbaka detaljplanenuppdraget, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta om. Miljö- och byggnadsnämnden fattade beslut i september 2017 om att inleda en planprocess.

Fått enorm kritik

Kritiken mot beslutet från närboende har varit jättestort. Boende vid Blåsekulle och Höjden Ekonomisk Förening anmälde bland annat kommunen till revisorerna.

– Förslaget är att dra tillbaka detaljplaneuppdraget, men det kommer upp på nästa kommunstyrelsesammanträde och då ska kommunstyrelsen fatta beslut om det, säger Ola Gustafsson (KD).

Varför drar ni tillbaka detaljplaneuppdraget?

– Det har varit mycket diskussioner om det ska byggas där och från vår sida var vi ute i valrörelsen och sa att vi inte ville ha någon byggnation där. Det finns ingen anledning att ta fram en detaljplan om vi inte vill bygga. Nu har vi enats inom Vimmerbyalliansen att dra tillbaka det. Det är inget särskilt arbete som har gjorts, så ingenting är bortkastat. Det har legat vilande så länge.

"Kritiken har vägts in"

Vimmerbyalliansens riktning är nu att inga bostäder ska byggas i parken intill det gamla vattentornet.

– Vi tycker att den platsen lämpar sig för att vara ett grönområde. 

Hur mycket har kritiken spelat in?

– Det är klart att det har vägts in, men det finns även andra som inte bor där som har haft åsikter om att det grönområdet ska finnas kvar och inte bebyggas.

Nu stoppar ni en tilltänkt byggnation här, hur ser du på behovet av bostäder?

– Det finns bostadstomter på andra ställen också. Vi har flera områden på gång som du vet. Här har det varit mycket diskussioner huruvida det är lämpligt att bygga utifrån behov av att spränga och sådär. Vi vet inte om någon hade varit beredd att göra det. 

Motarbetar ni bostadsbyggandet genom att göra så här?

– Nej, absolut inte. Vi vill ha fler bostäder, men det innebär inte att man kan bygga precis överallt eller var som helst. Vi har områden som vi har avsatt för bostadsbyggande.

Arbetet pausades

Kristdemokraterna var tidigt emot byggnationen, men Centerpartiet var mer avvaktande. I ett tidigt skede ansåg C att villor hade varit att föredra. 

I mars 2018 röstade kommunstyrelsen för att avvakta med att skriva ett avtal om marken tills den beställda detaljplanen var färdig. Socialdemokraterna ville dock göra klart med BoKlok och angav det stora behovet av bostäder i kommunen som skäl.

Ytterligare en intressent dök upp, men i somras pausades arbetet med detaljplanen. Någon dialog med oppositionen har Vimmerbyalliansen inte haft nu. 

– Nej, det har vi inte haft.

Vi har sökt stadsarkitekten Sara Dolk tidigare under måndagen för frågor kring detaljplanen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt