Annons:

Interpellation om omsorgen – och krav på snabbare svar

Gudrun Brunegård (KD) tycker att majoriteten är för långsam. Foto: Simon Henriksson

Interpellation om omsorgen – och krav på snabbare svar

I en interpellation till Eva Berglund (S) ställer Gudrun Brunegård (KD) flera frågor om kompetensen inom omsorgen. Och i en motion kräver hon snabbare svar på interpellationer.

Annons:

Brunegård vill ha svar på följande frågor:

  • Har socialnämnden fastställt någon ambitionsnivå för medarbetarnas kompetens?
  • Hur stor andel av vård- och omsorgspersonalen inom hemtjänsten har idag gått omsorgsprogrammet?
  • Hur ser motsvarande kompetensnivå ut inom hemsjukvården?
  • Hur stor andel av vård- och omsorgspersonalen inom demensvården har gått fördjupningskurs i demensvård? Är någon av medarbetarna Silviasyster eller Silviasjuksköterska?
  • Hur stor andel av sjuksköterskorna har specialistutbildning inom åldrandet och dess sjukdomar, exempelvis är distriktssköterskor eller har inom ramen för andra kurser erhållit universitetspoäng i geriatrik och gerontologi?
  • Hur tillgodoses behovet av logoped i hemrehabteamet, exempelvis efter stroke?
  • Vilka enskilda och kontinuerliga utbildningsinsatser för personalen planerar socialnämnden inför framtiden?

Hon vill dessutom att det ska gå mycket snabbare att få svar på interpellationer. I en motion kräver hon att interpellationssvaren ska kommer fortare.

– Bakgrunden är den långa tid det ibland tar att få interpellationer besvarade. I dag kommer jag att få svar på en interpellation som lämnades in före jul. Först nästa månad får jag svar på en annan interpellation, som också lämnades in före jul. Det står i strid med ett antal demokratiutredningar, som trycker på värdet av en levande fullmäktigedebatt, med aktuella ämnen och snabba svar, säger hon i ett pressmeddelande.

Bör bör bli ska

I kommunfullmäktiges arbetsordning står det att en ”en interpellation bör besvaras senast under det sammanträde som följer närmast efter det då interpellationen ställdes”.

Brunegård föreslår att ordet ”bör” ska ändras till ”ska”.

– Konsekvenserna av en sådan fördröjning av handläggningen kan bli allvarliga. Om inte fullmäktiges arbetsordning följs riskerar förtroendet för fullmäktige att undermineras. Att skjuta interpellationer framför sig blir dessutom kontraproduktivt, då ärenden riskerar att samlas på hög och mista aktualitet.

Brunegård anser inte att tidsbrist borde vara någon ursäkt:

– Eftersom majoriteten i nuvarande konstellation innehar såväl ordförande- som vice ordförandeposterna i nämnder och styrelser borde det inte finnas några hinder att besvara interpellationer med kortare varsel än vad som varit fallet på senare tid. Om nämndens eller styrelsens ordförande har förhinder borde besvarandet kunna överlåtas till vice ordförande.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt