Annons:

Socialen och skolan ska vässa samarbetet

Barn- och utbildningschefen Ola Karlsson känner sig trygg med kommunens rutiner. Foto: Ossian Mathiasson

Socialen och skolan ska vässa samarbetet

Samverkan mellan barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen ska vässas och formaliseras. Det är ett av resultaten efter revisorernas granskning av kommunens arbete med barn och ungas psykiska hälsa.

Annons:

Revisionen ledde till kritik på en del områden.

– Vi uppfyller en del saker delvis och en sak handlar om att vi ska ha en ändamålsenlig samverkan. Efter granskningen har vi nu inlett ett gemensamt arbete med socialförvaltningen där vi ska ta fram riktlinjer och ett kommunövergripande arbetssätt för att bland annat undvika hemmasittare och ogiltig frånvaro, säger Ola Karlsson.

Åtgärder i december

Samarbetet som finns i dag ska säkerställas i skriftliga rutiner.

– Vi har en gemensam arbetsgrupp och det finns en tidsplan för processen. I december kommer åtgärderna att komma upp i nämnden. Till mångt och mycket har vi en bra samverkan, men det kan vara personbundet, vi ska ha en formell samverkan och skriftliga rutiner.

Hur stort är problemet med hemmasittare?

– Har vi en hemmasittare så är det en katastrof, men det beror på vilken definition man har. I revisionen står det att det finns ett 20-tal, med vår definition har vi sex-sju stycken.

 "Ett uppvaknande"

Katastrofen i Ystad där flera barn vanvårdats sedan föräldrarna vilselett kommunen har blivit en ögonöppnare i hela kommun-Sverige.

– Vi har sett över rutinerna för det och vi har en skolpliktsbevakning där vi samkör våra register med folkbokföringsregistret och kan ta reda på folkbokförda som vi inte hittar på skolorna. Får vi inte träff kollar vi upp saken med uppsökande verksamhet. Jag vet inte hur länge den rutinen funnits, men den finns i dag.

– Jag tror alla kommuner har fått ett uppvaknande och att den delen ska skötas noggrant och att man måste dubbelkolla. Tack och lov har vi inte haft något liknande i Vimmerby, säger Marie Nicholson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt