Annons:

BESLUT KLUBBAT: HÄR ÄR VIMMERBYS BUDGET 2020

Vimmerby kommun har fått en rambudget för 2020. Foto: Arkivbild

BESLUT KLUBBAT: HÄR ÄR VIMMERBYS BUDGET 2020

Vimmerby kommun har fått en rambudget för 2020. Som väntat vann majoritetens förslag. Det innebär att nämnderna får mer medel för nästa år, men bara 26 procent av vad man begärt.

Annons:

Nu kommer tillskotten visserligen inte räcka så långt, sett till de underskott som nämnderna väntas göra i år. Nämnderna begärde 46 miljoner gemensamt, men får dela på 12. Det motsvarar 26 procent. 

Sex av miljonerna går till socialnämnden, fyra till barn- och utbildningsnämnden och två till kommunstyrelsen enligt det rambudgetförslag som klubbades i dag. 

Hur den omöjliga ekvationen ska lösas var det bara Lars Johansson (V) som ville diskutera under budgetdebatten. Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) talade om positiva händelser i Vimmerby, Helen Nilsson (S) om situationen på riksnivå och Marie Nicholson (M) om arbetsmiljön.

Så mycket ren budgetdebatt blev det, som vanligt, inte och hur nämnderna ska få ihop ekonomin nästa år återstår att se. Ökade statsbidrag kan förstås förbättra situationen, men det finns ingenting som talar för att ramarna som kommunfullmäktige fattade beslut om alldeles nyss kommer att räcka.

Investeringar för 80 miljoner

Utöver ramarna innebär dagens beslut följande:

  • Investeringsramen sätts till 80 miljoner.
  • Resultatet antas till 19,7 miljoner (två procent av skatteintäkter och statsbidrag).
  • Självfinansieringsgraden ska uppgå till 100 procent.
  • Låneskulden ska amorteras med 16,6 miljoner.  

Vimmerbyalliansen var enig i sitt beslut. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för egna förslag. Socialdemokraterna avstod.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt