Annons:

Kommunalrådet om comebacken: ”Det är svårt att svara på”

Ingela Nilsson Nachtweij vet inte vad hon ska förändra i sitt ledarskap. Foto: Jakob Karlsson

Kommunalrådet om comebacken: ”Det är svårt att svara på”

En månad in i krisen kan varken Centerpartiet eller Ingela Nilsson Nachtweij peka på vilka misstag kommunalrådet gjort. Det framgick klart och tydligt på den presskonferens som Ingela Nilsson Nachtweij kallade till i går.
– Det är svårt att svara på frågan om vad jag ska förändra i mitt ledarskap, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Annons:

Inte heller gårdagens presskonferens gav särskilt många svar på hur Centerpartiet i allmänhet och kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij i synnerhet ska komma ur den här situationen.

Det finns en handlingsplan som de andra allianspartierna delvis ratar. Hur den ska kunna verkställas om allianspartierna inte kommer överens är okänt. Ingela Nilsson Nachtweij vet fortfarande inte varför ledande tjänstemän upplever att hennes ledarskap skapar ett arbetsmiljöproblem och inte heller varför tjänstemännen önskade att hon skulle portas från stadshuset.

I stället bestod presskonferensen främst av allmäna utfästelser om ansvar, allvar, förändring och förbättring. 

– Det har funnits stunder när jag funderat på att lämna min post, men tack var att jag känner sånt stöd från partiet och från kommuninvånare har jag valt att stanna. Alla kommenterar och samtal som jag fått har gjort mig trygg i det här beslutet, säger Ingela Nilsson Nachtweij som inledde presskonferensen med att tacka partiet:

– Det har varit en svår tid för mig, min familj och mitt parti. Jag vill tacka partiet för att de har stöttat mig så att jag har kunnat klara mitt förtroendeuppdrag, nu har vi arbetat upp en handlingsplan för att få växelspelet mellan förvaltningen och politiken att fungera. Politiken ska ta fram vad som ska göras och förvaltningen tar fram hur det ska göras och korrekta underlag. Till syvende och sist handlar det om att återupprätta Vimmerbybornas förtroende för kommunen som helhet.

Peter Karlsson:

– Det är ingen tvekan om att Ingela är rätt person att leda Vimmerby. Hon fick fler personröster än någon annan. Hennes driv, energi och vilja att förbättra Vimmerby ska inte strypas, samtidigt måste vi vara lyhörda mot invånare, tjänstemän och våra kollegor i M och KD.

 "Behöver komma överens"

Ingela Nilsson Nachtweij och Centerpartiet har formulerat en handlingsplan, men den står inte allianskamraterna bakom.

– Vi har haft konstruktiva samtal och vi tror att det här kommer bli bra. Vi har inte hunnit att diskutera den, men vi delar många punkter och vissa är vi inte överens om, säger Peter Karlsson.

I den konstellation som diskuterar handlingsplanen ingår Tomas Peterson, Ola Gustafsson och Peter Karlsson.

Hur ska ni verkställa handlingsplanen om ni inte får allianspartierna med er?

– Vi tar upp den på kommunstyrelsen för att oppositionen också ska kunna bidra. För oss är det väldigt viktigt att KS tar ett stort ansvar, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Ni hoppas på att oppositionens ska godkänna den?

– Nej, absolut inte. Vi behöver komma överens med våra allianskamrater och det ser jag inte som något konstigt, men det är jätteviktigt att flera kommer med inspel till handlingsplanen så vi får en delaktighet.

Vad händer om ni inte kommer överens?

– Jag tror att vi kommer i hamn och det får vi i så fall ta då, säger Peter Karlsson.

 "C borde ha gjort mer"

Ingela Nilsson Nachtweij träffade allianskollegorna under måndagen och säger såhär på frågan om hon upplever att M och KD har förtroende för henne:

– Så till vida att jag haft bra konstruktiva samtal med alliansens företrädare, men vi måste vara ärliga att säga att det är lite sargat och att vi måste jobba framåt för att få ihop alliansen ännu mer. I våras upplevde jag att vi hade ett väldigt bra samarbete. Nu har vi ett parti som verkligen tar tag i det här och tar ansvaret för att förbättra situationen.

Så sent som förra veckan sa Peterson att det vore en katastrof om du satt kvar. Är det möjligt att återupprätta förtroendet?

– Moderaterna behöver svara på de frågorna nu när jag är igång och arbetar igen. De signaler jag fått i dag har inte pekat åt något annat håll, men jag har inte hört vad M:s möten resulterat i.  

Hur ser du på ditt eget ansvar för att den här situationen uppstått?

– Jag har en stor del i det här, liksom många andra. Jag vill ta mitt ansvar och se till att det här blir bra. Det är viktigt att vi alla politiker tar ansvar i den här situationen.

Vilka misstag ser du att du gjort?

– Jag tror att vi hade kunnat arbeta mer före sommaren för att få ett bättre samarbete med ledningsgruppen och kommundirektören. Det är jag ledsen för och det beklagar jag. Centerpartiet borde ha gjort mer.

Vad borde du ha gjort?

– Jag borde ha tagit min del av det ansvaret. Jag kunde ha haft ännu mer dialog med Leif (Larsson), vi hade en del dialog, men vi borde ha plockat fram åtgärder tidigare.

SR:s reporter: Vad vet du om vad tjänstemännen tycker att du gjort för fel?

 – Jag passar det till Peter.

– Allting måste upp på bordet och vi vill utreda det här nu, säger Peter Karlsson.

– Det är fortfarande en väldigt allvarlig situation vi har och därför behöver vi ta ett väldigt stort ansvar för att lösa situationerna. Vad måste jag konkret förändra i mitt ledarskap för att den kommunala organisationen ska kunna leverera ännu mer nytta för våra medborgare? frågar sig Nilsson Nachtweij. 

Känner du förtroende från ledningsgruppen?

– Jag har inte träffat dem i dag, men jag har haft ett konstruktivt samtal med tillförordnade kommundirektören. Vi får ha förståelse för att det kommer ta lite tid.

Har du förståelse för att tjänstemännen önskade att du skulle hålla dig borta från stadshuset?

– Egentligen var det Moderaterna som uttryckte det.

Ja, men det var ju utifrån deras kontakter med tjänstemännen.

– Jag har inga kommentarer på det för jag har ingen kunskap om det. Det är svårt att svara på frågan om vad jag ska förändra i mitt ledarskap. Det är de frågor vi måste få upp på bordet, men jag är glad för att Centern så tydligt vill att man får upp allt på bordet. Vi kanske har varit för drivande eller för snabba. En kommunal organisation är inget företag och det har inte varit vår avsikt, men det kan ha tolkats som det ibland.

Varför vet ni inte det efter en månad?

– Det är en fråga för presidiet i fullmäktige, det är mycket som ska upp på bordet, men jag hoppas att allt kommer upp nu. Vi känner en stor tilltro till tjänstemännen och det här handlar om vilka vägar vi ska gå, säger Peter Karlsson.

– När det gäller arbetsmiljöfrågor måste man respektera att det finns en viss integritet. Det är många personer och familjer som blir berörda av det. Nu har vi kommit till en punkt där vi tittar framåt och ska lösa detta på bästa sätt, säger Nilsson Nachtweij.

"Säkert gjort nybörjartabbar"

Någon kontakt med sjukskrivna kommundirektören Carolina Leijonram har Nilsson Nachtweij inte haft.

– Mina partikamrater har haft det och det har varit bra samtal. Det är viktigt att ha respekt för en människa som är sjukskriven. Hon ska få lugn och ro och få jobba med att bli frisk.

Vad talar för att ni ska kunna jobba tillsammans igen när det var ditt ledarskap som drev henne till sjukskrivning?  

– Ingela är beredd att förändra sitt ledarskap och jag hoppas att det ska bli en lösning, säger Peter Karlsson.

– Jag tänker att det är viktigt att vi får hjälp. Carolina Leijonram är en fantastisk ledare och erfaren kommundirektör, jag har säkert gjort nybörjartabbar och vi får ha en process kring detta, menar Nilsson Nachtweij.

Hur känns att vara tillbaka emotionellt?

– Det har varit en väldigt turbulent tid, det har varit väldigt mycket media och där skulle jag vilja skicka med att jag ibland inte fått beskriva vem jag är och vilket ledarskap jag tycker är det bästa för Vimmerby kommun. En del har handlat om min personlighet och där blir det känsligt för mig och min familj. I dag känner jag mig trygg med att vara här, men jag har full förståelse för att vi har en resa framåt.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt