Annons:

SD:

Claus Zaar, Martin Kirchberg och Bo Karlsson SD.

SD: "Svensk sjukvård ska gå till svenska medborgare"

Pengarna räcker inte till att finansiera den regionala vården i Kalmar län. Därför måste det sparas i regionen och SD vet var man kan spara mest pengar, det är på invandrare som inte har något arbete och är i behov av vård.
– Svensk sjukvård ska gå till svenska medborgare, säger regionråd Martin Kirchberg.

Annons:

Han menar att personer som inte kvalificerat sig in i det svenska välfärdssystemet genom att arbeta och betala skatt inte ska ha rätt till sjukvård om de inte betalar sjukvården själva eller har försäkringar som täcker upp för vårdkostnaden. En för generös anhörig- och asylinvandring har frestat på vården, anser SD. 

Sverigedemokraterna vill därför satsa mer på "svensk sjukvård till svenska medborgare". Den som inte är svensk medborgare ska inte ha rätt till något annat än akutvård eller så kallad "vård som inte kan anstå". SD menar att det är en viljeriktning och inget konkret sparförslag.

-– Det får läkare avgöra om de som söker sig till akuten är akut sjuka. Är de det så ska de ha vård eller om de är under 18 år, säger Bo Karlsson, som är ledamot i regionstyrelsen.

Martin Kirchberg:

– Svenska medborgare har rätt till grundläggande svensk sjukvård. Bidrar man inte till den svenska välfärden ska man inte heller få ta del av den. Alla ska få den akutsjukvård som man har behov av. Det är läkare som avgör vad som är akut eller inte. I övrigt får man kvalificera sig för svensk sjukvård. Vår ståndpunkt är att det är svenska medborgare som har den oinskränkta rätten till den svenska sjukvården.

Hur ska man kvalificera sig?

– Det kan vara att man har någon form av taxerad inkomst, om man arbetar eller har a-kassa exempelvis, det räknas som taxerad inkomst. Om man inte har det så kan man betala till exempel ur egen ficka eller genom försäkring.

Godkänner skattehöjningen

SD ställer sig bakom den skattehöjning som majoriteten föreslår, men menar att man gör det på grund av att majoriteten har varit dåliga på att göra besparingar i tid.

- Regionen har varit vanskött i många år. Främst är det kostnaderna för hyrpersonal som man inte har gjort någonting år, säger Martin Kirchberg.

SD anser att regionen förutom att spara genom att sortera ut vilka som får vård eller inte i regionen också ska spara pengar på administrationen och det rejält.

Hur kommer det sig att regionen idag har anställt administrativ personal som inte behövs?

– Majoriteten har gjort bedömningen att de behöver anställas, men vi anser att det finns anledning att "titta under täcket" för att bedöma vad som är lagkrav och på vilka områden som resurser hellre kan prioriteras om till vårdnära behov, säger Martin Kirchberg.

Sverigedemokraterna vill inte fortsätta driva verksamheter som har låg självfinanseringsgrad eller för få besökare inom kultursektorn.

Samtidigt vill partiet satsa på den kulturen som berikar det svenska kulturlivet och det man själva kan klassa som svensk kultur.

Man vill även sätta stopp för skattefinansierad språktolkning.

Satsningar

Sverigedemokraterna vill satsa på bättre arbetsmiljö för personalen.

– Så att de väljer att stanna kvar på arbetsplatsen. På det sättet minskar vi kostnaderna för hyrpersonal, säger Martin Kirchberg.

Man vill skjuta till ytterligare medel för satsningen på hemsjukhus och hembesök av läkare, som majoriteten också satsar på. Samt fortsätta på majoritetens inslagna linje att förbättra stödet för medborgarnas hälsa.

SD vill satsa mer på att undersöka kvinnor med täta bröst så att bröstcancer upptäcks i tid. Samt att ge mer resurser för att stoppa kränkningar av kvinnofriden.

Totalt vill SD satsa 102 miljoner kronor mer än majoriteten inför 2020 och man tänker sig att det ska hämtas hem av minskade kostnader på 98,7 miljoner kronor.

Fotnot: Den här artikeln har korrigerats då Sverigedemokraterna anser att de inte har blivit korrekt citerade.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt