Annons:

EXTRA: UTREDNING INLEDS MOT EX-KOMMUNALRÅDET

Förundersökning inleds mot förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij. Foto: Jakob Karlsson

EXTRA: UTREDNING INLEDS MOT EX-KOMMUNALRÅDET

En förundersökning mot det förra kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij har inletts. Åklagaren Gunilla Öhlin vill inte ge några kommentarer om ärendet.
– Snälla du, nu har jag sagt att jag inte har några kommentar, säger hon.

Annons:

I slutet av september, kort före Nilsson Nachtweijs avgång, blev dåvarande kommunalrådet polisanmäld av partikamraten Erik Paulsson. Skälet var att Nilsson Nachtweij efterfrågat Paulssons källor som låg till grund till den attack mot Nilsson Nachtweij som satte krisen i Vimmerby i rullning.

Den 29 augusti fick Nilsson Nachtweij läsa den kritiska artikeln som sedan publicerades på Dagens Vimmerby två dagar senare. Den 29:e mottog Paulsson två sms där det ena bland annat formulerades såhär: ”Vilka tjänstemän på stadshuset har du pratat med?”

Anmälde partikamraten

Paulsson menar att agerande strider mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen, vilket innebär att det är förbjudet för offentliga organ att eftersöka vem som lämnat en uppgift till media eller en journalist.

Efter en längre betänketid har åklagaren Gunilla Öhlin nu beslutat sig för att inleda en förundersökning. Någon mer kommentar vill hon inte lämna.

– Jag har inga kommentarer, säger hon på flera av våra frågor.

När väntas utredningen vara klar?

– Jag har ingen kristallkula, det kan gå fort och det kan ta längre tid.

Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Ingela Nilsson Nachtweij utan resultat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt