Annons:

Fjällgård:

"Var är de anställdas arbetskläder?", undrar Peter Fjällgård (V). Foto: Arkivbild

Fjällgård: "Var är de omsorgsanställdas arbetskläder?"

Fortfarande saknar medarbetarna i omsorgsförvaltningen sina arbetskläder för 2019. Något som retat Peter Fjällgård (V), som skrivit en interpellation i ärendet.

Annons:

I en interpellation till majoriteten frågar han efter synen på arbetstagarens arbetsmiljö. Peter Fjällgård (V) skriver att det vid arbetsplatsträffar inom omsorgen ställs frågor om kunskaper kring hygienrutiner till medarbetarna. Bland annat om klädsel, korta ärmar och hur varmt det ska tvättas. 

"Detta är vardag och vi pratar om detta ofta. Men att ställa krav och samtidigt inte själv leva upp till detta ger en mycket klar bild av hur kommunen som arbetsgivare ser på de anställdas arbetsmiljö. Målet och texterna om bästa arbetsgivare klingar tomt på kommungolvet", skriver Fjällgård.

Trots att december närmar sig med stormsteg saknar fortfarande medarbetarna inom omsorgen sina arbetskläder för 2019. 

"Att arbetskläder är en viktig del i arbetsmiljön och säkra rutiner kanske inte alla förstår. Men med smitta och nedsmutsning är detta högst relevant", skriver vänsterpartisten och frågar om man hade tyckt att det var okej att gå i privata eller trasiga, utslitna kläder ur arbetsmiljösynpunkt om det gällde gata, park eller kost. Eller beror det bara på att det till större delen är kvinnor i ett yrke som det snart är omöjligt att rekrytera personal till. Varför tycker ni att det är acceptabelt att ha det så här?", frågar han i interpellationen.

Peter Fjällgård skriver att det finns en enkel lösning när arbetsgivaren inte fullföljer kravet om arbetskläder, nämligen att det utgår ett klädbidrag för varje anställd för att klara situationen, som utbetalas vid lön. 

Interpellationen var inte riktad mot någon särskild i majoriteten, vilket gör att Peter Fjällgård behöver förtydliga den. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt